Borç yükü kamu bankalarında

Borç yükü kamu bankalarında
Ekonomik aktivitenin canlandırılması için açıklanan kredi paketlerinde öne çıkan kamu bankalarının bütçenin finansmanındaki yükünde de yükseliş ivmesi dikkat çekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı iç...

Ekonomik aktivitenin canlandırılması için açıklanan kredi paketlerinde öne çıkan kamu bankalarının bütçenin finansmanındaki yükünde de yükseliş ivmesi dikkat çekiyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı iç borç stokunu elinde tutanların dağılımına ilişkin verilere göre kamu bankalarının iç borçlanmadaki payı bu yılın nisan ayında yüzde 36,4 ile rekor seviyeye yükseldi.
Salgına karşı uygulanan mali genişlemenin etkisiyle kamunun borçlanma ihtiyacı artarken 2020 yılının ortalarında kamu bankalarının iç borçlanmadaki payı da yükselişe geçmişti. 2019 yılının sonunda Hazine’nin gerçekleştirdiği iç borçlanmada kamunun payı yüzde 25,6 olurken, 2020 Temmuz ayında bu oran yüzde 30’un üzerine çıktı.
O dönemden bu yana da kamu bankalarının iç borçlanmadaki payında düzenli artış kaydedildi. Kamu bankalarının borçlanmadaki payı 2017 yılında yüzde 18’in altına kadar gerilemişti.