Borsa yükselişte, uzmanlar uyardı

Borsa yükselişte, uzmanlar uyardı
BIST 100 endeksi, saat 17.27 itibarıyla yüzde 3,68 artışla 4590 puanda bulundu. Bankacılık endeksi kararsız bir seyir izlerken; öğleden sonra pozitif tarafa yöneldi. Endeks şu dakikalarda, yüzde 2,15 değer kazancıyla 3985 puanda...

BIST 100 endeksi, saat 17.27 itibarıyla yüzde 3,68 artışla 4590 puanda bulundu. Bankacılık endeksi kararsız bir seyir izlerken; öğleden sonra pozitif tarafa yöneldi. Endeks şu dakikalarda, yüzde 2,15 değer kazancıyla 3985 puanda işlem görüyor.

Uzmanlar ise seçim öncesinde piyasalardaki volatil hareketler konusunda dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu. Pazar günü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turunda Cumhur İttifakı adayı Recep Tayyip Erdoğan ve Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oylanacak.

Ekonomim gazetesinden Şenay Zeren'in haberine göre Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık ekonomideki gidişatta hükümetin değişmesinden çok yeni gelen hükümetin uygulayacağı politikaların önemli olacağını belirterek yatırımcılara şu uyarıları yaptı:

"Hem ekonominin hem de piyasaların yönü açısından seçim sonrasında iktidar değişikliğinden ziyade yeni hükümetin açıklayacağı ekonomi yönetimi ve izleyeceği ekonomi politikaları esas belirleyici olacaktır. Bu noktada, küresel çapta genel kabul görmüş ekonomi politikalarına dönülmesi durumunda orta-uzun vade için en cazip yatırım aracının hisse senetleri piyasası olmaya devam edeceği kanısındayız. Mevcut ekonomi politikalarındaki ısrarın devamı halinde ise bir süre daha dövize endeksli ürünler (başta gram altın olmak üzere) portföylerdeki ağırlığını koruyor olacak.

Açıklanan 1. çeyrek bilançoları itibariyle güçlü finansal sonuçlar alınan ve öncü veri akışının sağlanabildiği, pozitif beklentilerin sürdüğü sektörlerde; hisse bazlı pozitif hareketlerin devam edebileceği düşüncesindeyiz. Ancak endeks bazında bir toparlanmanın, reel ekonomi cephesinde artan riskler ve ekonomik politikalara ilişkin süren belirsizlik nedeniyle çok kolay olmayacağı kanısındayız. Bu paralelde temkinli duruşun korunması gerektiğini düşünürken, risk-getiri dengesini gözetecek şekilde çeşitlendirilmiş bir portföy ile mevcut süreci değerlendirmenin uygun olduğunu düşünüyoruz.

"Hisse seçiminde dikkatli olmak gerekiyor"

Tarihi düşük çarpanlarla işlem görmekte olan BIST cephesinde, bunca riskin yanında orta-uzun vadeli fırsatların da oluşmaya başladığını belirtmek gerekiyor. Ancak hisse seçiminde çok daha dikkatli olunması gereken bir dönemdeyiz. Bu paralelde, portföylerinde hisse senetlerine yer veren ya da vermeyi düşünen yatırımcılar için, bu zorlu süreçte nakit akışını ve net işletme sermayesi yönetimini doğru yapan şirketler bir adım önde olacaktır. Bununla birlikte, politika faizinden farklı olarak yüzde 40’lara ulaşan piyasa faizi ortamında, nakit fazlası olan, borçsuz ya da düşük borca sahip, kur riski taşımayan, döviz bazında geliri olan şirketler de yine öncelikli olarak tercih edilmeli."