Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Boynuz kulağı geçiyor mu?

2021 başında 2 milyar Euro’luk tarihi yatırım kararı veren Ford Otosan, 2022 başında ise 715 milyon Euro yatırımla Romanya’da fabrika satın aldı. Üretim kapasitesi 900 bin adede çıkacak Otosan’ın piyasa değeri şimdiden 123 milyar TL’yi aştı. Bu değerle Ford Otosan, bünyesinde yer aldığı Koç Holding’in 129 milyar TL’lik piyasa değerine de yaklaşmış oldu.

İkinci elektrikli de devrede: Ford Otosan’ın 2 milyar Euro’luk tarihi yatırım planı içinde Kocaeli’nde ürettiği ilk tam elektrikli ticari modeli E-Transit’in ardından 2. modeli E-Transit Custom’ın da uluslararası tanıtımı yapıldı. Üretimi 2023 sonbaharında başlanacak araç 380 km menzil ve 125 kW hızlı şarj sunuyor.

FORD Otosan uzun yıllardır Türkiye ekonomisi ve sanayisi için çok büyük öneme sahip. Baktığımızda Türkiye’nin ihracat lideri, 2’nci büyük sanayi kuruluşu ve 13 binin üzerinde çalışanla Türk otomotiv sektöründeki en yüksek istihdama sahip şirketi. Türkiye’nin toplam otomotiv üretiminin yüzde 27’sini, ticari araç üretiminin yüzde 71’ini, ticari araç ihracatının yüzde 77’sini, ticari araç satışının ise yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiriyor.

TARİHİ YATIRIM HAMLESİ
Her alanda böylesine etkin olmasına rağmen bununla yetinmeyen Ford Otosan, 2021 yılı başında 2 milyar Euro’luk tarihi yatırım kararı alıp, Kocaeli fabrikalarında elektrifikasyon dönüşümünü başlattı. Bu dönüşümle birlikte üretim kapasiteleri ilk etapta 450 bin adetten 650 bin adede çıkarma kararı alındı. Kapasiteleri büyüyen 2 fabrikada hem Ford’un ilk nesil elektrikli ticari araçları üretilecek hem de VW için ticari araç üretilmeye başlanacak. Sonuçta Ford’un Avrupa’da sattığı araçların %74’ünü Ford Otosan ürettiği ve Amerikan markayı Avrupa’da kâra geçirdiği için iş 2 milyar Euro’luk tarihi yatırımla da bitmedi.


DEĞERİ KOÇ’A YAKLAŞTI
Ford Otosan, Mart ayında Ford’un 250 bin adet kapasiteli Romanya’daki Craiova fabrikasını 715 milyon Euro’ya (575+140) satın alarak bünyelerine katacaklarını açıkladı. Ford Otosan, bu anlaşma ile uluslararası bir üretim şirketi haline gelirken, üretim kapasitesini ise şimdilik 900 bin aracın üzerine çıkardı. Otosan Romanya’daki fabrikada hem yeni nesil Transit Courier’i hem de uzun yıllar sonra yeniden otomobil (Puma) de üretecek. İki modelin de elektrikli versiyonları olacak.

İŞİN MİMARI YENİGÜN
Bunların sonucu olarak Ford Otosan, bugün itibarıyla şimdiden 123 milyar TL’nin üzerinde bir piyasa değerine ulaştı. Bu değer bünyesinde olduğu Koç Holding’in 129 milyar TL’lik piyasa değerine yaklaşmış durumda. Kısa süre sonra yeni yatırımlarla geçerse de hiç şaşırmayın. Ford Otosan’ın son yıllardaki bu büyük hamlesinin bence en büyük mimarlarından biri son 10 yıldır şirketin Genel Müdürü olan Haydar Yenigün’dür. 1987 yılından bu yana Ford Otosan’da çalışan, 1988 yılından itibaren ise neredeyse her gün Kocaeli-İstanbul arasında mekik dokuyan Yenigün, Romanya fabrikasının alınmasının hemen ardından Koç Holding’e Otomotiv Grup Başkanı olarak atandı. Geçen hafta Yenigün’ün Nakkaştepe’deki yeni ofisinde ziyaret edip, sohbet etme imkanı buldum.

KOÇ'UN VE OTOMOTİV ŞİRKETLERİNİN DEĞERLERİ
Koç Holding ve halka açık otomotiv şirketlerinin piyasa değerleri şöyle;
• Koç Holding: 129,58 milyar TL
• Ford Otosan:123,17 milyar TL
• Tofaş: 45,65 milyar TL
• Türk Traktör: 13,45 milyar TL
• Otokar: 11,95 milyar TL

TOFAŞ'A DA 'YENİGÜN' DOKUNUŞU BEKLENİYOR
1998 yılından bu yana İstanbul-Kocaeli arasında mekik dokuyan Haydar Yenigün’ün yüzüne son 6 aydır Kalamış-Nakkaştepe arasında gidip gelmenin mutluluğu yansımıştı. Şu an grubun bünyesindeki otomotiv şirketleri için köprü görevi üstlendiğini söyleyen Yenigün, hızlı karar alınabilmesi için holding, ortaklar ve hükümet arasındaki temasları sağladığını aktardı. Her ay tüm şirketlerle tek tek kapsamlı toplantılar yaptığını aktaran Yenigün, her hafta ise genel müdürlerle ayrı ayrı görüştüğünü söylüyor. “Amacım şirketlerin sorunlarını, taleplerini ve kararlarını hızlı bir şekilde hayata geçirmek” diye konuşuyor. Ford Otosan’ın hızla büyüdüğünü ve büyümeye devam edeceğini aktaran Yenigün, durumu merak edilen Tofaş’ın da benzer şekilde gelişme göstereceğine inandığını aktardı. Yenigün, “Tofaş’la ilgili gelişmeler kısa süre içinde belli olacak” yorumunu yapmakla yetindi. Bakalım Ford Otosan’da yaşanan büyük yatırım hamlesini, Yenigün’ün de desteğiyle son dönemde kapasitesi atıl duran Tofaş’ta da görebilecek miyiz? Benim Yenigün’ün açıklamalarından anladığım bu yıl için de Tofaş’un durumuna ilişkin kararlar verilmiş olacak. Sonuçta Koç Holding bünyesindeki Ford Otosan 900 bin hatta 1 milyon adetlik üretime koşarken, aynı bünyede yer alan Tofaş’ın 200 bin adedin altında üretim yapması kabul edilebilir bir durum değil.

ZAMANI GELİNCE EMEKLİ OLURUM
1964 doğumlu Haydar Yenigün, Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra iş yaşamına 1987 yılında Ford Otosan’da üretim departmanında mühendis olarak başladı. Askerlik sonrası 1992-1997 yılları arasında proje mühendisi olarak çalışmalarını sürdüren, 1998 yılında Ford Otosan Kocaeli Fabrikası projesinde proje lideri olarak görev yapmaya başlayan Yenigün, 1999 yılında Kocaeli Fabrikası Kaynak Alan Müdürü olarak atandı ve bu görevi 2007 yılına kadar sürdürdü. 2007 yılında Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı ve Kocaeli Fabrika Müdürü olarak atanan Yenigün, 2012 yılından 1 Nisan 2022’ye kadar Ford Otosan’da Genel Müdür görevini sürdürdü. Şu an Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı olan Yenigün’ün hedefi bu görevini de başarıyla tamamlayarak zamanı geldiğinde gruptan emekli olmak. Yenigün, teknesinin kendisini beklediğini söylüyor.

BMW, 2 yeni modelini Türkiye’de satışa sundu

BORUSAN Otomotiv'in Türkiye temsilcisi olduğu BMW markasının tamamen yenilenen kompakt SAV modeli yeni BMW X1 ile markanın hem Türkiye'de hem de dünyada en çok satan modeli olan 3 Serisi’nin makyajlanmış versiyonu satışa sunuldu. Yeni X1, dünya ile eş zamanlı olarak Türkiye'de 1 milyon 484 bin 200 TL'den başlayan fiyatlarla sergilenmeye başlarken, ilk teslimatları Ekim ayının başından itibaren gerçekleşecek. Yenilenen 3 Serisi ise 1 milyon 745 bin 700 TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Lastik üretiminde plastik yiyen bakteri dönemi

DOĞAL yollarla plastik yiyebilen bakteriden elde edilen süper enzimle plastik şişelerin tamamen geri dönüştürülmesi artık mümkün hale gelmiş. Plastik polimerlerinin yaşam döngüsünde devrim yaratacak bu biyo-endüstriyel çözüm lastik üretiminde de önemli. Çünkü dünya çapında her yıl 1,6 milyar otomobil lastiği satılırken, bu lastiklerde yer alan pet elyafları elde etmek için her yıl 800 bin ton pet şişe kullanılıyormuş. Fransız lastik devi Michelin, bundan hareketle plastiklerin geri dönüşümüne öncülük eden Carbios şirketi ile önemli bir işbirliği yapmış. Süper enzim uygulaması Michelin'de hayata geçirildiğinde, yılda yaklaşık 3 milyar plastik şişe, şirketin lastiklerinde kullanılmak üzere teknik elyaflara dönüştürülebilecekmiş. Michelin’in hedefi 2030’a kadar %40, 2050’ye kadar %100 sürdürülebilir malzeme kullanmak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi