Brezilya’da darbeciler gözaltında

Brezilya’da darbeciler gözaltında
Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin Kongre ve Yüksek Mahkeme’yi bastığı Brezilya’da olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Bolsonaro’nun destekçileri, önceki gün başkentteki...

Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kaybeden Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin Kongre ve Yüksek Mahkeme’yi bastığı Brezilya’da olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. 

Bolsonaro’nun destekçileri, önceki gün başkentteki Başkanlık Sarayı, Kongre binası ve Anayasa Mahkemesi binasını bastı. Güvenlik güçlerinin olaylar başladıktan üç saat sonra üç binayı da göstericilerden temizlediği belirtiliyor.

Olaylar sırasında Sao Paulo kentinde olduğu belirtilen Devlet Başkanı Lula Da Silva, düzenlediği basın toplantısında yaşananlardan Bolsonaro’yu suçladı ve başkentteki güvenlik zaafını eleştirdi.

Lula, yetkililerin faşist ve fanatiklerin tahriplerine izin verdiğini belirtti.

Brezilya Devlet Başkanı, “Fanatik Naziler, fanatik Stalinistler olarak niteleyebileceğimiz bu vandallar bu ülkenin tarihinde daha önce hiç yapılmayanı yaptılar. Bütün bu insanlar bulunacak ve cezalandırılacak” dedi.

Bolsonaro’nun müttefiki olarak bilinen Federal Bölge Güvenlik Bakanı Anderson Torres’in görevinden azledilmesinin ardından Vali Ibaneis Rocha da 90 gün süreyle görevinden alındı.

KONGRE BASKINI TERÖR VE VANDALLIK
Brezilya Devlet Başkanı Luis Inacio Lula da Silva, yayınladığı bildiri de ile eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin dün Ulusal Kongre’ye düzenlediği baskını terör ve vandalizm” olarak nitelendirdi.

Lula’nın yanı sıra Senato Başkanı Veneziano Vital do Rego, Temsilciler Meclisi Başkanı Arthur Lira ve Federal Yüksek Mahkeme Başkanı Rosa Maria Pires Weber’in de imzasının bulunduğu bildiride, Brasilia’daki terör, vandalizm, suç ve darbe eylemlerinin, cumhuriyet güçleri, demokrasi ve 1988 Anayasası savunucuları tarafından kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Bildiride, “Kurumsal hak taleplerinin Brezilya yasalarına uygun olarak alınması için birleştik. Anavatanımızın demokrasisini savunmak için toplumdan sükuneti korumalarını istiyoruz. İlerlemek ve ulusun sosyal adaletini sağlamak için ülkenin normalliğe, saygıya ve çalışmaya ihtiyacı var” denildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Bolsonaro destekçilerinin hükümet binalarına baskınını kuvvetle kınadıklarını belirtti. Borrell, “AB, Devlet Başkanı Lula’ya ve Brezilya’nın demokratik sistemine tam desteğini yinelemekte, bu saldırıyla hedef alınan demokratik kurumlarla dayanışmasını ifade etmektedir. Brezilya’nın demokrasisi şiddet ve aşırıcılığa üstün gelecektir” ifadesini kullandı.

BIDEN SALDIRILARI KINADI
ABD Başkanı Joe Biden, Ulusal Kongre’ye baskın düzenlemesini kınayarak, Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva’ya destek verdi.

Başkan Biden, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Brezilya’nın demokratik kurumları tam desteğimize sahiptir” dedi. Britanya Dışişleri Bakanı James Cleverly, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Brezilya’da demokrasiyi baltalamaya yönelik şiddetli girişimlerin yasa dışı olduğunu belirterek, “Devlet Başkanı Lula ve Brezilya hükümeti Birleşik Krallık’ın tam desteğine sahip” ifadesini kullandı.

BOLSONARO ABD’DE HASTANEYE KALDIRILDI
ABD’ye giden Bolsonaro’nun karın ağrısı nedeniyle Florida eyaletinde yer alan Orlando kentinde bulunan AdventHealth Celebration Hastanesi’ne kaldırıldığı bildirildi.

İADE İÇİN HENÜZ TALEP YOK
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Brezilya hükümetinden Bolsonaro’nun iadesiyle ilgili henüz herhangi bir talep almadıklarını aktardı.