Brezilya’da durum karışık

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 11, 2021 / 11:01

Türkiye gibi Faz 3 denemelerine katılan Brezilya’da Çin aşısına ilişkin tartışma sürüyor. Ülkenin ilaç düzenleyici kurumu olan Anvisa acil kullanım başvurusunda yer alan verileri yetersiz buldu.
Çin firması Sinovac’ın ürettiği CoronaVac aşısının Brezilya’daki denemelerini, São Paulo eyaletinin sağlık kurumu olan Butantan Enstitüsü yürüttü. Ensitütü’den geçtiğimiz perşembe günü yapılan açıklamada aşının Faz-3 denemelerinde ‘yüzde 78 oranında koruma sağladığı belirtildi ve Anvisa’ya acil kullanım onayı için başvuru yapıldı.
VERİLER EKSİK
Ancak Anvisa’dan yapılan son açıklamada, onay öncesi analiz için gerekli bilgilerin bazılarının eksik olduğu belirtildi. Anvisa, Butantan’ın başvurusunda aşının denemelerine katılanlar yaş, cinsiyet veya komorbidite bilgilerinin verilmediğini duyurdu. Açıklamaya göre, başvuruda Faz-3 denemelerinde elde edilen immunojenesite (bağışıklık sağlayıcılık) ve gönüllü sayısına dair bazı ayrıntılar da eksik bulundu. Anvisa Butantan’dan, bu ayrıntıları da kendilerine vermesini talep etti.
AŞI SİYASETİN PARÇASI
Sinovac aşısı Brezilya’da siyasi bir krize dönüşmüş durumda. Aşının ülkedeki kullanımını savunan ve denemeler için Sinovac ile anlaşma yapan São Paulo Valisi João Doria’nın, 2022 seçimlerinde Bolsonaro’ya rakip çıkması bekleniyor. Çin karşıtı açıklamalarıyla dikkat çeken Bolsonaro ise bu aşıya açıkça karşı. Ülkenin merkezi ilaç düzenleyici kurumu olan Anvisa da, Bolsonaro tarafından yapılan siyasi atamalarla merkezi hükümetin politikalarını destekler hale gelmekle suçlanıyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top