Brezilya’da üçüncü Lula dönemi başladı

Brezilya’da üçüncü Lula dönemi başladı
Brezilya’da, 31 Ekim 2022’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Luiz Inacio Lula da Silva parlamentoda yemin etti. Devir teslim töreninde yer almak istemeyen eski Cumhurbaşkanı Bolsonaro, Cuma günü ABD’ye uçmuştu.Luiz...

Brezilya’da, 31 Ekim 2022’de devlet başkanlığı seçiminin ikinci turunu kazanan Luiz Inacio Lula da Silva parlamentoda yemin etti. Devir teslim töreninde yer almak istemeyen eski Cumhurbaşkanı Bolsonaro, Cuma günü ABD’ye uçmuştu.

Luiz Inacio Lula da Silva, eşi Rosangela da Silva ile beraber üstü açık bir arabayla halkı selamlamasının ardından yemin törenin yapılacağı parlamento binasına geçti. Oturumda, Emerit Papa 16. Benediktus ve efsane futbolcu Pele’nin hayatını kaybetmesi nedeniyle 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

60’dan fazla sanatçı da törende kurulan iki ayrı sahnede performanslarını sergiledi. Törende bir katılımcı “Aşk nefreti yendi” pankartı açtı.



YETKİYİ ÇÖP TOPLAYICISINDAN ALDI
Lula da Silva, Bolsonaro ülkede olmadığı için yetkiyi bir çöp toplayıcısı olan Eni Souza’dan aldı. Kapsayıcı bir şekilde düzenlenen törende Lula’nın yanında yerli bir lider, siyah bir engelli influencer çocuk da yer aldı. Irkçılığın yoğun olduğu ülkede bu poz önemliydi. Bolsonaro destekçilerinin törene saldırabileceği nedeniyle Brasilia kentindeki polislerin tamamı (yaklaşık 8 bin) görev başındaydı.



KABUS SONA ERDİ
Silva, törende yaptığı konuşmada, “Gölgeler, belirsizlikler ve ızdırap dönemi geçirdik. Ama bu kabus sona erdi” dedi. Silva, Brezilya’yı yeniden inşa etme sözü de vererek, “Anayasayı koruyacağıma, savunacağıma ve ona uyacağıma söz veriyorum. Tüm Brezilya halkının iyiliğini destekleyeceğime, birlik, bütünlük ve bağımsızlık yolunda yürüyeceğime söz veriyorum” ifadesini kullandı.

Yemin töreninde Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temsil etti. Brezilya’yı üçüncü kez yönetecek tek devlet başkanı unvanına sahip Silva’nın görevi 2027›ye kadar sürecek.

HAPİSTEN DEVLET BAŞKANLIĞINA LULA DA SİLVA
Brezilya’ya 2003-2010 yıllarında iki dönem başkanlık yapan 77 yaşındaki Lula da Silva, hakkında açılan yolsuzluk davaları nedeniyle 580 gün hapiste kaldı. Lula da Silva’nın bu davalardan hüküm giymesi, 2018’de aşırı sağcı Jair Bolsonaro’nun kazandığı seçimlerde aday olmasına engel oldu. Kasım 2019’da tahliye edilen Lula da Silva hakkındaki suçlamalar 2021’de düşürülünce seçimlere katılmasının önü açıldı.