Bu aşı bizi pandemiden kurtarmaz

Bu aşı bizi pandemiden kurtarmaz
Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı.Ülkelerden gelen farklı aşı oranlarıyla ilgili karmaşanın veri eksikliği...

Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, ‘Bidebunudinle’ yayınında Yavuz Oğhan’ın sorularını yanıtladı.
Ülkelerden gelen farklı aşı oranlarıyla ilgili karmaşanın veri eksikliği nedeniyle olduğunu anlatan Şenol, “Normalde üç ülkeden alınan verilerin bir havuzda toplanması, etkisinin ölçülmesi için 2 ay beklenmesi gerekir. Ancak Brezilya, Filipinler, Türkiye gibi zor durumdaki ülkelerle anlaşma yapıldığı için Faz 3 sonuçlarını bekleyecek durumda değiller” diye konuştu. Türkiye’de aşılama konusunda altyapının yeterli olduğunu belirten Şenol, şunları söyledi:
TÜRKİYE KENDİ HİKAYESİNİ YAZMAK İSTİYOR
“Başlangıçta hata yapıldıysa, şu an yanlıştan dönülebilir. Çünkü birkaç alternatif var. Bu aşı bizi pandemiden çıkarmaz. Ayrıca, Brezilya’da açıklanan yüzde 50’nin etkisinin ne kadar süreceği de bilinmiyor. Sağlık çalışanlarının aşılanması gerekli. Çünkü çok geç kaldık. Bu arada bütün yaş gruplarında az antikor oluşturacaklar ve riskli gruplar için çok etkili bir aşıyı hızla getirmeliyiz. Bunun için Dünya Sağlık Örgütü’nün kurduğu COVAX alternatifi var. Biz COVAX’a 50 milyon verirsek, 30 milyon doz istediğimiz aşıdan alabiliriz.”
Türkiye’nin COVAX’la anlaşmamasının nedenine ilişkin, “Türkiye kendi başarı hikayesini yazmak istiyor benim anladığım” yanıtını veren Şenol, şöyle devam etti:

  1. DALGA UYARISI
    “Aşılama başlayacak ama bazı şeyleri öngöremiyorum. İlk dozlar için yaşanan gecikme ikinci dozların temininde yaşanırsa ne olacak? Gelen 3 milyon doz aşı muhtemelen 3 milyon kişiye uygulanacak. Gecikme yaşanırsa ne olacağı bilinmiyor. Ben ‘aşı geldi’ diye sevineceğimi düşünürken, şu an yorum yapamıyorum. Bu arada 3. dalga dünyada başladı ve bu beni korkutuyor. 3. dalga kaçınılmaz olabilir ve o zaman aşılama için çok geç kalınmış olabilir.”