Bu çalışma çok konuşulacak: AKP’de üç dönemlikler planı, 90 isim liste dışı kalabilir

AKP’de, her seçim döneminde gündeme gelen ‘partinin yenilenmesi ve şaibesiz yeni yüzlere siyaset olanağı yaratılması’ tartışması yine başladı. Bazı genel merkez yöneticilerinin daha önce yapılan düzenlemeyle MKYK yetkisine alınan ‘üç dönemlerini’ dolduranların, milletvekili listelerine konulmamasını konuşmaya başladılar. Bu öneri hayata geçirilirse, en az 90 ünlü isim milletvekili listelerinde yer bulamayacak.

Edinilen bilgiye göre, partide bir grubun gündeme getirdiği ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a sundukları çalışma, partide üç dönem siyaset yapan isimlerin milletvekili listelerine alınmamasını, bu kişilerin deneyimlerine ihtiyaç duyulması halinde bakanlık veya danışmanlık gibi farklı alanlarda değerlendirilmesini amaçlıyor.

Partinin yenilenmesi ve tabandan gelen şikayetlerin dikkate alınması amacıyla dile getirildiği iddia edilen bu öneri konusunda, Erdoğan’ın ‘Çalışın, gerekirse değerlendiririz’ dediği dile getiriliyor. Bu durum, aralarında Binali Yıldırım, Hayati Yazıcı, Nurettin Canikli, Mahir Ünal, Mustafa Elitaş, Ömer Çelik gibi birçok ünlü AKP’linin yeniden milletvekili seçilememesi anlamına gelebilecek. Bu listeye girenlerin sayısının 90 civarında olduğu belirtili.


AKP’nin bu konuda geçmişte farklı farklı uygulamalar yaptığı biliniyor. Partinin ilk tüzüğünde, üç dönem yasağı olmasına karşın tüzük değişikliği ile bu ortadan kaldırılmış ve 25. Dönemden sonra üç dönem kuralı uygulanmamıştı. O dönemde, üç dönemi uygulayıp uygulamama kararı MKYK yetkisine alınmıştı. AKP yönetimi isterse MKYK’da bu yetkiyi kullanarak, yasağı yeniden getirebilir. Ayrıca, siyasete bir dönem ara veren eski siyasilerin üç dönemlerinin kesintiye uğramış sayılıp sayılmayacağı da başka bir tartışma olarak gündeme getiriliyor.

Ancak, çok yeni olan bu önerinin sonucu konusunda farklı yorumlar yapılıyor. Partide etkin olan bu isimlerin üç dönem yasağının uygulanmasına engel olacağı, Erdoğan’la görüşerek bunu önleyeceklerini dile getirenler var. Başka bir görüş, bu isimlerin milletvekili olmak yerine cumhurbaşkanlığı ile milletvekilliği arasındaki birçok kademede daha etkin görevlere getirilme olasılığı nedeniyle ikna edilebilecekleri yönünde.

AKP’de alternatif arayışlarının en önemli nedeninin, illerdeki liste tartışması olduğu belirtiliyor. Parti örgütünde yapılan yoklamalarda, aynı isimlerin yeniden listeye konulmasına ilişkin yoğun tepki olduğu, şaibesiz yeni isimlere kapı açılması için formül arayışlarının sürdüğü söyleniyor. Yerelde bazı AKP milletvekillerinin ‘iş takibi, vekiller arası çekişme, yolsuzluk’ gibi iddialarla yıprandığı ifade ediliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Nuray Babacan Arşivi