Bu gençlerin gururu ne olacak?

Bu gençlerin gururu ne olacak?
Üniversitelerin açılmasıyla birlikte İstanbul’a gelen üniversite öğrencileri, artan kira ve yurt fiyatları nedeniyle “Barınamıyoruz” diyerek bir araya geldi. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda toplanan gençler, barınma haklarını...

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte İstanbul’a gelen üniversite öğrencileri, artan kira ve yurt fiyatları nedeniyle “Barınamıyoruz” diyerek bir araya geldi. Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda toplanan gençler, barınma haklarını elde edene kadar gece dışarıda yatacak. Yurt bulamayan İzmirli öğrenciler de çadır kurarak eyleme başladı.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlarda kalmaya hak kazanamayan üniversite öğrencileri, konut kiralarındaki artış ve yurtların pahalılığı nedeniyle eğitimlerini yarıda bırakma ihtimaliyle yüz yüze geldi.
Artan kiralar ve talebe yetişecek kadar evin bulunmaması nedeniyle öğrenciler, pansiyon ve yurtlara yöneldi. Penceresi olmayan ve içeriye tek kişilik bir yatak ile dolabın zor sığdığı bir odanın fiyatı 900 lira. İyi şartlarda kalmak isteyen öğrencilerin aylık minimum 2 bin 500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Tüm bu koşulları protesto eden öğrenciler ise “Barınamıyoruz Hareketi”ni kurdu. Hareket, kira fiyatları başta olmak üzere yurt ve pansiyon ücretlerini de protesto ediyor.
ŞAKA GİBİ: POLİS EVİNİZE GİDİN DİYOR
Öğrencilere destek olan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal “Yoksul ailelerin çocukları yurt bulamıyor. Yurt bir barınma hakkıdır. Barınma hakkının sağlanmaması bir insan hakkı ihlalidir” ifadelerini kullandı. Tanal, geceyi öğrencilerle birlikte parkta geçireceğini söyledi.
Hareketin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, polis ekiplerinin öğrencileri evlerine gitmeleri için ikna etmeye çalıştığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Şaka gibi… Polis bize ısrarla ‘Evinize gidin!’ diyor. Ancak bizim gidecek yerimiz yok, barınamıyoruz!”
İZMİR’DEKİ YURTSUZLAR DA EYLEMDE
Devlet yurtlarında yer bulamayan İzmir’deki üniversite öğrencileri de özel yurt ve kiralık evlerin pahalı olmasından dolayı “Yurtsuzlar” adı altına toplandılar. Öğrenciler, Buca ilçesindeki Hasan Ağa bahçesinin ormanlık alanında çadır kurarak eylem başlattı.

ARKIN DA TEPKİLİ

Tuluhan Tekelioğlu’nun hazırladığı “Efsaneler” belgeselinin gösterimine katılan Cüneyt Arkın, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu üzerine, “Gençlerimizi ne yapıp edip belli bir düzeye kavuşturmamız lazım. Üniversiteye gelecek yurt meselesi. Yatacak yeri yok. Üniversitedeyken ben de yaşadım bu sorunu. Kaç yıl oldu hala bir şey değişmemiş. Saraylar yapıyoruz niye yurt yapmıyoruz ya?” dedi.