Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Bu gidişle yıl sonunda 500 milyar TL toplanır

Hükümet 4 ay sonunda otomotiv sektöründen 90 milyar TL’yi aşan ÖTV tahsil ederken, KDV, MTV, gümrük vergileri ve akaryakıtı eklediğimizde tutar 170 milyar TL’yi aşıyor. Bu sonuçla ekonomi politikaları değişmediği takdirde yıl sonunda sadece otomotivden sağlanacak vergi geliri 500 milyar TL’ye yaklaşacak. Bu da kaynak yokluğunda kimsenin ‘vergi indirimi’ beklentisine girmemesi anlamına geliyor.

Otomotiv satışları nisan ayında yüzde 63 artarak rekor kırarken, hükümetin otomotiv sektöründen tahsil ettiği ÖTV geliri ise tam yüzde yüzde 155 yükselerek 28.3 milyar TL’ye ulaştı. İlk 4 aya baktığımızda ise otomotiv pazarının yüzde 58,12 büyüdüğünü, buna karşın ÖTV gelirindeki artışın yüzde 176’yı aştığını görüyoruz. 4 ayda tam 90 milyar 113 milyar TL’lik ÖTV tahsil edilmiş ki, bu yılsonu hedefi olan 203 milyar TL’nin yüzde 44’üne tekabül ediyor. Pazarda satışlar böyle giderse yıl sonunda ÖTV gelir hedefinin 300 milyar TL’yi bulması içten bile değil.

Verginin yüzde 20'si otomotivden

EBS Danışmanlık’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerinden yararlanarak hazırladığı tabloya göre yılın ilk 4 ayında tüm vergi gelirlerinin yüzde 10,43'ü otomotivden tahsil edilen ÖTV'den oluşmuş. Yani bugün Türkiye’de toplanan her 100 TL’lik verginin 10,4 TL’si otomotivden geliyor. Buna yüzde 1.97’i bulan MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) ve yüzde 2,92’yi bulan akaryakıt ÖTV’sini eklediğimizde her 100 TL’lik verginin 15,5 TL’si otomotivden geliyor. Üstüne KDV ve gümrük vergilerini de eklediğimizde oran 20 TL’ye yaklaşıyor.

İndirim değiş artış gelir

Yani bir başka deyişle yıl sonunda hükümetin sadece otomotiv sektöründen elde edeceği kaynak ekonomik politikalar böyle devam ederse 500 milyar TL’yi aşacak. Sadece bir sektörden bu kadar net kaynak elde edilmesi, ne yazık ki uzun bir süre ÖTV ile ilgili herhangi bir değişiklik beklentisini de ortadan kaldırıyor. Zaten ÖTV tarihi boyunca oranlar bugüne kadar hiçbir zaman kalıcı inmediği gibi en ufak kaynak ihtiyacında hep yükseldi. Bundan sonra da krizdeki ekonomide en büyük ihtiyacın kaynak olduğu düşünülürse, indirimden ziyade artış beklemek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. 

Araç başına ÖTV 277 bin TL’yi buldu

Kuşkusuz sadece otomotivden bu kadar vergi alınması, Türkiye’deki vergi adaletsizliğini gözler önüne seriyor. Araç başına ÖTV tahsilatına baktığımızda  Nisan 2022’de 176.912 TL olan rakam, Nisan 2023’te 277 bin TL’ye yükselmiş. 4 ay sonunda ise hükümetin araç başına ÖTV tahsilatı 256 bin TL’yi aşmış.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kaldı ama meclis çoğunluğu Cumhur İttifakı’nda. Yani bundan sonra kurların ve fiyatların artmasına paralel dolaylı vergilerde hem hedefler hem de tahsilat artacaktır. Çünkü ekonomi için kaynak gerek ve görüldüğü gibi en garanti kaynak da yok satan otomotiv sektörü. Eğer hükümetin faiz politikası değişmez, enflasyon artmazsa, kaynak için en önce başvurulacak sektör yine otomotiv olacaktır.

Como kıyısında otomobil cennetine düştüm!

uzun yıllardır İtalya’nın dünyaca ünlü Como gölü kıyısında birbirinden eşsiz klasik otomobillerin sahiplerince sergilendiği ‘Concorso d’Eleganza Villa d’Este’ etkinliği düzenleniyor.

Bu etkinliğe Avrupa’nın hatta dünyanın jet-set üyeleri katılırken, hem organizasyon hem de sergilenen birbirinden değerli araçlar büyük ilgi çekiyor, bir çoğu aynı etkinlik içinde açık artırmayla sahiplerini buluyor. Sergilenen araçlar arasında 100 yaşını aşan modellerden sadece tek bir tane üretilen özel araçlara kadar birçok çarpıcı otomobil var. Açıkçası kendinizi otomobil cennetinde hissedip, hangisine bakacağınızı, inceleyeceğini şaşırıyorsunuz.

BMW'den 2 dünya lansmanı

Son yıllarda BMW Grubu’nun bu etkinliğe sponsor olmasıyla, kapsamı iyice büyüyerek alternatif bir premium fuar haline geldi. Seçkin kişilerin çok özel araçlarının sergilendiği bu etkinlikte son yıllarda BMW Grubu tarafından dünya prömiyerleri de gerçekleşmeye başladı. Geçen yıl Rolls-Royce’nin lansman yaptığı etkinlikte bu yıl BMW 2 yeni modelini ilk kez dünya vitrinine çıkardı. Bu modellerden ilki BMW Touring Coupe konsepti, ikinci ise 5 Serisi’nin tamamen elektrikli yeni jenerasyonu i5 oldu. i5 modeli bugün öğlene kadar ambargolu olduğu için fotoğraf paylaşamadım ama Touring Coupe, konsept olarak tanıtılsa da Alman markanın yeni nesil spor coupe modeli olacağı kesin.

,

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi