Bu kelepçe ile tarihe geçti

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 16, 2021 / 12:46

ANKA Haber Ajansı’nın yaptığı derlemeye göre Bulu’nun rektörlük koltuğunda oturduğu 6 ay iki haftalık süreçte kronolojik olarak şunlar yaşandı:
6 AYDA BİTER
3 Ocak – Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz” başlıklı bildiri yayımladı. Bulu, eylemlerin devam etmesi üzerine “Asla istifayı düşünmüyorum. Başta bu krizin 6 ay içinde biteceğini öngörmüştüm, öyle de olacak” açıklaması yaptı.
ÜNİVERSİTEYE KELEPÇE
4 Ocak – Üniversitenin güney kapısının önünde yüzlerce kişinin katıldığı bir eylem yapıldı. Eylemin ardından öğrenciler, güney kampüsüne girmek istedi ancak polis üniversite önüne barikat kuruldu. Polis öğrencilere müdahale etti ve 4 kişi gözaltına alındı. Bu eylem sırasında polisin üniversite kapısına taktığı kelepçe, Boğaziçi eylemlerinin sembolü oldu. Gözaltına alınan 4 kişi, daha sonra serbest bırakıldı.
5 Ocak- Boğaziçi Üniversitesi protestolarına katılmış 17 öğrencinin, evleri basılarak gözaltına alındığı duyuruldu. Bu sayı akşam saatlerine kadar 22’ye yükseldi. Öğrenciler, arkadaşlarının gözaltına alınmasını protesto etmek üzere yine bir araya geldi.
AKADEMİ EYLEMDE
Akademisyenlerin de ilk olarak 5 Ocak’ta rektörlük binasına sırtlarını dönerek eylem başlattı. Bulu, aynı gün katıldığı bir televizyon yayınında “Ben Metallica dinleyen bir rektörüm. Hala da devam ediyorum. Üniversitenin kültürüne müdahale etmeyeceğim” dedi.
ŞAFAK BASKINI
6 Ocak – 14 öğrenci polisin evlerine şafak baskınıyla gözaltına alındı.
KADIKÖY’DE MİTİNG
Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin kampüs önünde toplanma çağrılarını engellemek isteyen İstanbul Valiliği, Beşiktaş ve Sarıyer’de gösteri ve yürüyüşün yasaklandığını açıkladı. Bunun üzerine öğrenciler, rektörlük binasıönünde düzenlenen eylemin ardından kendilerine destek vermek için Kadıköy’de toplananlarla buluşup burada bir miting yaptı.
7 Ocak – Gözaltına alınan 36 öğrenciden 2’si tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilirken 24’ü bırakıldı. Diğer öğrenciler de 8 Ocak’ta serbest bırakıldı.
ERDOĞAN İLK KEZ KONUŞTU: RUTİN ATAMA
9 Ocak – Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili ilk açıklamasında Gezi eylemlerine göndermeler yaptı: “Biz, bu filmi 18 yıldır yüzlerce defa seyrettik. Rutin bir atamayı, üniversitelerimizi karıştırmak için fırsata çevirenleri takip ediyoruz. Terör örgütü iltisaklı kişilerin en ön safta yer aldığı bu tür eylemlerin, demokrasiyle, hak arayışıyla, fikir ve ifade özgürlüğüyle ilgilisi yoktur.”
BULU’NUN İNTİHALİ
14 Ocak – Doğrulama platformu teyit.org, Melih Bulu’nun tezinin intihal olduğuna dair iddiaları inceledi ve şu açıklamayı yaptı:
“Prof. Dr. Melih Bulu’nun doktora tezinde oldukça uzun alıntılarda tırnak işareti kullanmadan direkt olarak alıntı yapması ve atıfta bulunma yöntemlerini doğru bir şekilde uygulamamasının, intihale yol açtığı görülüyor. Öte yandan yüzde 20’ye varan benzerlik oranıyla böyle bir doktora tezinin bilimsel araştırma etiğini izleyen bir üniversite tarafından onaylanmasının pek mümkün değil.”
ÖĞRENCİLER HEDEFTE
29-30 Ocak – Boğaziçi Üniversitesi’nde birkaç öğrenci tarafından yaklaşık bir haftadır düzenlenen sergi, sosyal medyada hedef gösterildi. Sergide, üzerinde LGBT bayrağı ve Şahmeran figürü bulunan bir Kabe fotoğrafı da yer alıyordu. İstanbul Başsavcılığı hızla soruşturma açtı ve 4 öğrenci gözaltına alındı. Bakan Soylu, “4 LGBT sapkını gözaltına alındı” dedi. Soylu’nun bu paylaşımına, nefret içerdiği gerekçesiyle Twitter tarafından kısıtlama getirildi.
AŞAĞI BAKMIYORUZ
1 Şubat – STK’lar Boğaziçi önünde toplanma çağrısı yaptı. Polis, eyleme gelmek isteyen öğrencilere sert müdahale etti; çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. Polisin eyleme katılan öğrencilere “Aşağı bak” diye çıkışmasının davranışının ardından “Aşağı bakmıyoruz” sloganı, eylemlerin sembolleri arasına girdi. İstanbul Valiliği, gün içinde 159 öğrencinin gözaltına alındığını duyurdu.
BAHÇELİ: İÇ VE DIŞ MİHRAK PİYONLARI
1 Şubat – MHP lideri Bahçeli, Boğaziçi eylemcilerinin “iç ve dış mihrakların piyonu” olduğunu öne sürdü ve eylemci öğrencileri Kabe’yi işgal edenlere benzetti.
SOYLU: GÖZALTINA ALINANLAR TERÖRist
2 Şubat- Süleyman Soylu, “Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsü’nde gözaltına alınanlardan 108’inin 101’i, Boğaziçi ile alakalı değil, 79’u DHKP/C, TKP-ML dahil olmak üzere terör örgütü üyesi. Peki ben bu doğru bilgiyi vermeyecek miyim? Kim anlatacak bunu” diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, LGBTİ Çalışmaları Aday Kulübü’nün rektörlükçe tarafından kapatıldığını ve eylemleri bu kararın harekete geçirdiğini iddia etti. Kadıköy’de 94 kişi gözaltına alındı.
ERDOĞAN: TALEBE MİSİN, TERÖRİST Mİ?
3 Şubat – AKP il kongrelerine video konferansla bağlanan Erdoğan, öğrenciler için “Siz öğrenci misiniz, siz talebe misiniz; yoksa siz rektörün odasını basmaya kalkışan, orayı işgale kalkışan terörist misiniz?” dedi.
5 Şubat – Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yürekleri yetse ‘Cumhurbaşkanı istifa’ diyecekler” açıklaması yaptı. Ertesi gün Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri bir bildiri yayımlayarak “Siz padişah, biz de tebaanız değiliz” dedi.
İKİ YENİ FAKÜLTE
6 Şubat – Boğaziçi’ne hukuk ve iletişim fakülteleri kuruldu. Kadıköy’deki Boğaziçi ile dayanışma eyleminde gözaltına alınan 6 kişiden 4’ü tutuklandı; 2 kişi hakkında ev hapsi kararı verildi.
11 TUTUKLU
10 Şubat – Katılmadığı bir eylem nedeniyle daha önce gözaltına alınıp bırakılan İstanbul Bilgi Üniversitesi öğrencisi Hasan Koral Hacıbeyoğlu, Boğaziçi eylemleriyle ilgili tutuklandı. 10 Şubat itibariyle Boğaziçi eylemlerinde tutuklanan öğrenci sayısı, 11’e yükseldi.
12 Şubat – 7 Şubat günü tutuklanan üniversite öğrencileri Beyza Buldağ ve Muhammed Ünal bırakıldı. Tutuklu sayısı 9’a indi.
BUTLER’DAN DAYANIŞMA
24 Şubat – Rektörlük, Melih Bulu ile görüşmek için bekleyen öğrencilerine soruşturma açtı. Şebnem Korur Fincancı ile “Türkiye’de Akademi ve İnsan Hakları” açık dersi, Judith Butler ile de “Transregional Solidarities” açık dersi gerçekleştirdi.
1 Mart – Uzun süre atayacak rektör yardımcısı bulamayan Bulu, Fizik’te görevli olan yardımcısı Prof. Dr. Naci İnci’yi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne atadı.
5 Mart – Boğaziçi tutuklularından Murat Can Demirci tahliye edildi. Tutuklu öğrenci sayısı 8’e düştü.
17 Mart – Kabe figürü olan sergi nedeniyle tutuklu 2 öğrenci daha tahliye edildi.
19 Mart – Kadıköy’deki Boğaziçi eylemine katılan 4’ü tutuklu 7 kişi hakkında iddianame hazırlandı; 6 ay ile 11 yıl arasında değişen hapis cezaları istendi.
22 Mart – Öğrenciler, tutuklu 6 arkadaşları için 6 günlük boykot başlattı. 3 öğrenci tahliye edildi; tutuklu öğrenci sayısı, 3’e düştü.
LGBT GÖZALTI
25 Mart – Boğaziçi Üniversitesi’nde Güney Kampüs’ten Kuzey Kampüs’e geçmeye çalışan 4 öğrenci, LGBT bayrağı taşımaları nedeniyle polisler tarafından gözaltına alındı. Gözaltı sayısı daha sonra 24’e yükseldi.
26-27 Mart – Arkadaşlarına destek vermek isteyen öğrencilere polis müdahale etti; 52 öğrenci daha gözaltına alındı. Tamamı bırakıldı.
TUTUKLU KALMADI
29 Mart – 2 Nisan Tutuklu 3 öğrenci bırakıldı. Tutuklu Boğaziçili kalmadı.
19 Nisan – Protestoda gözaltına alınan 108 öğrenciden 97’sine dava açıldı.
BULU DEKAN DA OLMUŞ!
20 Nisan – Melih Bulu’nun, yeni kurulan İletişim Fakültesi’ne de dekan olduğu ortaya çıktı.
1 Haziran – Hocaları Feyzi Erçin’in ders vermesinin engellenmesini protesto eden Boğaziçi öğrencileri, çadır nöbeti başlattı. Yığınak yapan polis, öğrencileri gece yarısı üçerli gruplar halinde okuldan çıkmaya zorladı.
4 Haziran – Kampüse giriş kısıtlandı. Bulu, Prof. Dr. İzzet Sıdkı Darendeli’yi rektör danışmanı olarak atadı.
İBB’DEN DESTEK
23 Haziran -İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bulu’yu eleştirdikleri için bursları kesilen Boğaziçi öğrencilerine destek vereceklerini açıkladı.
3 Temmuz – Kampüse girmek isteyen akademisyenler alınmadı. Akademisyen Can Candan, durumu, “17 yıldır hocası olduğum Boğaziçi Üniversitesi’ne ilk defa alınmıyorum” ifadeleriyle duyurdu.
15 Temmuz– Bulu görevden alındı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top