“Bu, ‘Kemal Atatürk’ün laikliğine artık saygı duymuyoruz’ demek”

“Bu, ‘Kemal Atatürk’ün laikliğine  artık saygı duymuyoruz’ demek”
Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Orhan Pamuk, “Bu, basitçe, ‘Kemal Atatürk’ün laikliğine artık saygı duymuyoruz’ demek anlamına geliyor. ‘Popüler olmak istiyoruz, popülist olmak...

Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Orhan Pamuk, “Bu, basitçe, ‘Kemal Atatürk’ün laikliğine artık saygı duymuyoruz’ demek anlamına geliyor. ‘Popüler olmak istiyoruz, popülist olmak istiyoruz’ diyorlar. Dünyanın geri kalanına batıdan memnun olmadıklarını söylüyorlar. Bu, benim hoşlandığım bir mesaj değil. Buna eleştirel yaklaşıyorum” dedi.
“Ayasofya’nın kaderini Türk halkının belirlemesi gerek” diyen Pamuk, “Ama ben de bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve milyonlarca laik vatandaş gibi ben de buna karşıyım. Ama maalesef sesimiz duyulmuyor” diye konuştu.

Pamuk, “Karardan memnun olmayan kişiler niye sesini yükseltmiyor?” sorusuna şöyle yanıt verdi: “Seslerini yükseltmemelerinin bir nedeni, Türkiye’de buna karşı çıkacak ifade özgürlüğünün bulunmaması. “Bu, Kemal Atatürk’ün laiklik geleneğidir. Lütfen bunu değiştirmeyelim” demeye maalesef korkuyorlar. Türk milleti laik yapısıyla diğer Müslüman milletlerden ayrılıyor ve bunu tüm dünya biliyor. AKP’ye oy verse bile her Türk gizli ya da açık şekilde diğer Müslüman milletlerden farklı olduğu için gurur duyar, “Biz Avrupalılar gibi laikiz” der ve bu Türkiye’ye mahsus bir durumdur. Şimdi aynı anda hem Müslüman hem laik olmaktan duyulan bu gururu yok ediyorlar. Bu Kemal Atatürk’ün projesiydi.”