Bu kez de galiba dolar lobisi devrede

Yıllardır bazı gazetelerin değişmez başlığıydı: Faiz lobisi işbaşında.. Etkin olan lobinin faizleri yüksek tutmak için çaba sarf ettiğini iddia ediyorlardı.. Merkez Bankası Başkanı’nı da işin içine dahil edip suçlayarak..
Bir süre sonra faizin gerçekten faiz lobisinin atraksiyonları nedeniyle yüksek olduğuna Cumhurbaşkanı da inandı.. Onlara hak verdi.. Cumhurbaşkanı bu söyleme o kadar çok inanmış ki, dönemin Başbakanı’nı bile faizcilikle suçlar noktaya gelmiş!.. Eski Başbakan Davutoğlu dün partisinin Kayseri il kongresinde yaptığı konuşmada açıkladı; ‘neredeyse beni bile faizcilikle suçlayacaktı’ dedi..
O döneme baktım; 2016 yılına Davutoğlu’nun başbakan olduğu döneme.. Enflasyon yüzde 8.5’muş..Dolar 3 lira.. Politika faizi yüzde 7.5..
Enflasyonun bir puan aşağısında mı?
Değil, o dönem Merkez Bankası faizi arttırmak yerine geç likidite penceresi adı altında bir faiz yöntemine sarıldı.. Fiili faiz yüzde 11.50/12.00 idi..
Yani enflasyonun üzerinde..
Davutoğlu’ndan sonra Binali Yıldırım geldi işler çığırından çıktı.. Çünkü ülkede başbakan hem vardı hem yoktu.. Başbakan diye dolaşan biri vardı ama yetkisi sıfırın altındaydı..
Piyasa dinler mi?
Enflasyon yüzde 18/20’lere fırladı.. Dolar 5 lirayı geçti, faiz yüzde 18’e yükseldi..
O dönem yine de faiz/enflasyon/dolar arasında bir denge vardı..
Şimdi denge menge kalmadı.. Politika faizi 8.25, TÜİK’in enflasyonu yüzde 11.77.. TÜİK’in enflasyonu diyorum çünkü objektif hesaplamalar farklı.. Tarafsız ekonomistlere göre gerçek enflasyon yüzde 26/17..
Yani faizin iki katı.. Bu durum ekonominin temel kurallarına uygun mu? Bu sorunun yanıtını ekonomistler versin ben bu durumun siyasi olduğunu düşünüyorum..
Bu ülkede bir zamanlar faiz lobisi devredeyse, o iddia doğruysa o zaman bugün de dolar lobisi devrede..
Çünkü Merkez Bankası faizi enflasyon düzeyine yükseltse ( gerçeğine) doların üzerinden baskı kalkacak, döviz çözülecek..
Dövizin enflasyon üzerindeki kaldıraç rolü azalacak veya sıfırlanacak..
Yapmıyor.. Yapmamasının nedeni ekonomik değil siyasi!. Bakın bütün otoyollara, bütün köprülere, bütün tünellere, şehir hastanelerine , havaalanlarına devlet yolcu/geçiş garantisi verdi mi?
Verdi? Neyle verdi?
Dolarla.. Kur yılda iki kez güncelleniyor zam olarak bizim cebimize giriyor..
Acaba diyorum doların/Euro’nun bu seviyede bırakılmasının arkasında başka hesaplar mı var?
Diyecekler ki; Cumhurbaşkanı faiz inerse enflasyon da iner dedi ya, Merkez Bankası bunu kanıtlamaya çalışıyor.. Yaşıyoruz ,görüyoruz olmuyor işte!..
Merkez Bankası da görüyor olmadığını ama sesini çıkaramıyor örtülü faiz artırımı yapıyor!.
Cumhurbaşkanı geçen gün Niğde otoyolunun açılışını yaparken Çanakkale Köprüsü’nün 2022’de biteceğini açıkladı.. Bir yıl önce yani..
Duyunca eyvah dedim..
Neden mi?
Köprüden geçiş ücreti 15 Euro +KDV.. Günde 30 bin araç garantili.. Yani yılda 10 milyondan fazla aracın geçeceğini devlet garanti etmiş..
Geçer mi? Hayır.. Osmangazi köprüsü örnek.. Verilen garantinin yarısı kadar araç geçiyor.. Alın size dev bir kara delik daha..
Bunları düşününce acaba diyorum bu kez dolar lobisi mi devrede!..
Döviz bu sebeple mi tavanlarda dolaşıyor..

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Tezkan Arşivi