Bu kez Rus basını sızdırdı

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 15, 2022 / 12:00

ABD ve Rusya arasında iki ülke liderinin danışmanlarının gizli görüşmeler yaptığını ilk olarak Amerikan The Wall Street Journal gazetesi kamuoyuna duyurmuştu. Dün de Rusya’da yayınlanan Kommersant gazetesi, ABD ve Rusya istihbarat yetkililerinin Ankara’da bir araya geldiklerini yazdı.

Kremlin sözcüsü Dmitriy Peskov, haber üzerine, “Ne teyit edebilirim ne de tekzip edebilirim” açıklamasını yaparken Türk istihbarat kaynakları, MİT’in ev sahipliğinde Ankara’da CIA ve Rus Dış İstihbarat Servisi arasında bir görüşme yapıldığını bildirdi. Daha sonra Kremlin’den de “Müzakereler ABD tarafının inisiyatifiyle yapıldı” açıklaması geldi.

Kommersant gazetesi, bir kaynağına dayandırdığı haberinde, Rusya ve ABD istihbarat temsilcilerinin dün Ankara’da gizli bir görüşme için biraraya geldiklerini duyurdu. Rus heyetine Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin’in başkanlık ettiği yazıldı.

İstihbarat kaynakları, CIA Direktörü Bill Burns ve Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Sergey Narışkin ile MİT›in ev sahipliğinde Ankara›da biraraya geldiğini aktardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyinden adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili de Rusya ile özellikle nükleer risk ve stratejik istikrara yönelik risklerin yönetilmesi konusunda Rusya ile iletişim kanallarının açık olduğunu belirtti.

Yetkili, “Burns, Ankara’da Rus istihbarat mevkidaşıyla bir araya geliyor. Hiçbir şekilde bir müzakere olmayacaktır. Burns, Ukrayna savaşının çözümünü görüşmeyecek. Burns, Rusya’nın nükleer silah kullanmasının sonuçları ve stratejik istikrarda gerginliğin tırmanmasına yönelik mesaj iletecektir” bilgisini paylaştı.

Açıklamada, Burns’ün Rusya’da “haksız” yere tutuklu Amerikan vatandaşları mevzusunu da dile getireceği aktarılarak, «Bu görüşme konusunda Ukrayna›ya bilgi verdik. Biz, temel prensibimize sıkı sıkıya bağlıyız: Ukrayna olmadan, Ukrayna hakkında hiçbir şey olmaz» ifadesi kullanıldı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top