Bu kez yağmur fena yakacak

Bu kez yağmur fena yakacak
Mali disiplinin bütçe dengesini sarsacak şekilde bozulması, faiz dışı dengenin negatife dönmesi, Hazine’nin faiz ödemek için borçlanması, hükümetin ekonomi politikalarını olumsuz etkiledi. Ekonomideki bu olumsuz tablo, vergilerin...

Mali disiplinin bütçe dengesini sarsacak şekilde bozulması, faiz dışı dengenin negatife dönmesi, Hazine’nin faiz ödemek için borçlanması, hükümetin ekonomi politikalarını olumsuz etkiledi. Ekonomideki bu olumsuz tablo, vergilerin artmasına ve yeni zam yağmurlarına yol açacak.
Sözcü’nün haberine göre, bu yıl bütçede öngörülen açık hedefi 245 milyar liraya çıktı. Bütçe dengesinin yanı sıra 2019 yılından bu yana faiz dışı dengenin de bozularak negatife döndüğünü vurgulayan vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, “Artık borç faizini ödemek için de borçlanmak zorunda kalıyoruz. Hazine sadece temmuz ayında faize 21.8 milyar TL ödedi. Bunu ödeyebilmek için ilave borçlanma yapıldı. Yeni vergiler ve artış oranları kaçınılmaz” dedi.
2006-2020 döneminde 905.2 milyar lira faiz ödemesi yapıldığını, bu rakama yaklaşık 200 milyar lira daha eklenerek bu yıl yaklaşık 1.1 trilyon liraya çıkacağını vurgulayan Bingöl, şunları söyledi:
“Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, temmuzda ödenmesi gereken 57.7 milyar TL borç anapara ve faiz söz konusu. Ocak-mayıs döneminde yapılan faiz ödemesi 69.7 milyar TL. Yüksek faiz kötü yönetimin ve yönetime güvensizliğin en bariz göstergesidir. Kötü yönetim nedeniyle kaynaklarımız ve vatandaşın alın terinden ödediği vergiler faize gidiyor.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın da 2018 yılından bu yana uygulanan eşel mobil sisteminin çöktüğünü savundu. Akın, “İktidar, bütçe hedefine ulaşmak için yılın ikinci yarısında, ilk yarıda topladığı 20 milyar lira tutarındaki ÖTV gelirinin neredeyse 3 katı olan 55 milyar lira toplamak zorunda. Bu durum fahiş oranda yeni ÖTV zammının habercisi. Son 3 yılda porsiyonlar küçülürken, büyüyen tek şey zamlar oldu” dedi.