Bu operasyonu kimin adına çektiniz!

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 16, 2021 / 13:23

Mart ayında eski Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 19’a çıkarınca Yeni Şafak gazetesi bu manşeti atmıştı.
Gazeteye göre faiz lobisi devreye girmiş bütün dünyada faizler sıfır iken Merkez Bankası’nın faizi yükseltmesi resmen operasyondu.
Saray bastırdı, Cumhurbaşkanı Ağbal’ı gece yarısı görevden aldı. Yerine Yeni Şafak yazarı, faizin derhal indirilmesini savunan Şahap Kavcıoğlu’nu getirdi.
Bu operasyonla 7.20’lerde olan dolar 8.20’ye fırladı. Bir lira arttı!.
Ağbal neden faizi arttırmıştı?
Enflasyonda yükselme eğilimi vardı, TL’yi cazip kılmak, dolarizasyonun önünü kesmek için ‘yükleyici tedbir’ almıştı. Sıkı para politikası uygulayacağını ilan etmişti.
Kavcıoğlu tam tersini savunuyordu. Saray danışmanları ve Cumhurbaşkanı gibi düşünüyordu.
Kavcıoğlu nisan ayında para kurulunu topladı, faizi indirmedi yüzde 19’da tuttu..
Mayısta indirmedi, haziranda indirmedi…
Oysa gazetedeki yazılarında faiz indirilirse enflasyonun ineceğini savunuyordu. Buna rağmen enflasyonu indirmedi.
Yoksa o da birileri adına operasyon çekmeye başlamıştı!. Yoksa o da faiz lobisine boyun mu eğmişti!
Haziran ayında Cumhurbaşkanı TRT’ye çıktı, MB Başkanı’mla görüştümaynı fikri savunuyorum diyerek (Faiz sebep, enflasyon sonuç) temmuz veya ağustosta faizin indirileceği mesajını verdi.
Bu uğurda Merkez Bankası’nın 128 milyar doları çatır çatır harcamasına. Kuru tutmak için rezervleri eksiye düşürmesine rağmen Cumhurbaşkanı’nın hâlâ aynı fikri savunuyorum demesi ilginç!
Üstüne üstlük faiz inerse MB’nin kasasında kuru tutacak para da yok…
Neyse…
Şahap Bey, Cumhurbaşkanı’nın talimatına veya tavsiyesine rağmen temmuz ayında da kuru indirmedi veya indiremedi. Aslında 100, 150 puan yükseltmesi gerekirdi çünkü resmi enflasyon yüzde 17.5’a çıkmıştı. (Hissedilen enflasyon yüzde 25’lerde) Banka’nın verdiği yüzde 19 faizden yüzde 5’lik stopajı da düşün.
Reel faiz yüzde 1’lerde, bilemedin yüzde 1,5’larda.
Dolar/Euro bu sebeple gevşemiyor.
Faizi indirmek için enflasyonun altına çekmek için o göreve getirilen Şahap Bey yayınladığı bildiride ‘Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar politika faizi güçlü dezenflasyonist etkiyi muhafaza edecek şekilde enflasyonun üzerinde bir düzeyde oluşturmaya devam edecektir’ demez mi?
Bu sözün anlamı ne?
Faiz, enflasyonun üzerinde olacak…
Enflasyon aşağı inmeden faiz de aşağıya çekilmeyecek…
Çünkü faizi enflasyonun üzerinde tutmanın enflasyonu frenlemeye hatta aşağıya çekmeye etkisi var.
Şahap Bey… Şahap Bey, kendinize gelin!..
Hani “Faiz sebep, enflasyon sonuç”tu. Faizi yüksek tutarak kime hizmet ediyorsunuz?
Faizi yüzde 15’e sonra 10’a indirin ki enflasyon da tek haneye düşsün, millet rahatlasın. Memurun, işçinin, emeklinin yüzü gülsün. Faizi yüksek tuttuğunuz için enflasyon da yükseliyor (!) Önünüzdeki ay, yüzde 18’leri bulursa şaşırmayız!..
Yeni Şafak gazetesine baktım faizi yüzde 19’a çıkaran Naci Bey’e kime hizmet ettiğini soran gazete, faizi dört aydır aynı seviyede tutan Şahap Bey için olumsuz tek satır yazmamış. Haberi birinci sayfasına dahi koymamış.
Görünen o ki faiz lobisi de memnun, dolar lobisi de… Millet yüksek enflasyonun altında ezilmiş kimin umurunda!.. Zaten işsizlik ve enflasyondan sorumlu TUİK. Önümüzdeki ay enflasyonun yükseldiğini ilan ederlerse başkanı görevden alınır, olur biter.
Not: Bu yazının ekonomiyle ilgisi yoktur. Tamamen siyasetle ilgilidir. Çünkü Cumhurbaşkanı’nın “Faizler inerse enflasyon da iner” iddiasından sonra alınan tüm kararlar siyasidir, iktisat bilimiyle uyuşmamaktadır.

Mehmet Tezkan

Mehmet Tezkan… 1960 yılında istanbul’da doğan Mehmet Tezkan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Tezkan, bir dönem Cumhuriyet Gazetesi’nde spor müdürlüğü, Yankı Dergisi’nde ise yazı işleri müdürlüğü yaptı. Show TV’de Haber Müdürlüğü, Star TV’de de Haber Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

Sabah Gazetesi’nde Genel Yayın Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Sabah, Vatan ve Milliyet Gazeteleri’nde köşe yazarlığı yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top