Bu sese kulak verin

Bu sese kulak verin
Vaka sayıları artıyor, sağlıkçılardan uyarılar gelmeye başladı. Bayram bitimiyle dönüşler başladı ve vakalar ülkenin dört bir yanına dağılıyor. Şu ana kadar açıklanan herhangi bir önlem yok. Vakalarda yaşanan artışa...

Vaka sayıları artıyor, sağlıkçılardan uyarılar gelmeye başladı. Bayram bitimiyle dönüşler başladı ve vakalar ülkenin dört bir yanına dağılıyor. Şu ana kadar açıklanan herhangi bir önlem yok. Vakalarda yaşanan artışa ilişkin Türk Tabipleri Birliğin’den (TTB) dikkat çeken bir uyarı geldi.
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programında yaptığı değerlendirmede, “Bayramdan önce 6 bin yeni vaka ilanı vardı ama şimdi aranın açıldığını ve 9 binlik bir fark oluştuğunu görüyorsunuz. Türkiye’de salgın yine kontrolden çıkıyor” dedi.
TTB’nin bayram sonrası için yaptığı vaka sayısı tahminini hatırlatan Bulut, “Bayramdan önceki tahminlerimizde bayramdan sonra bu rakamın 10 bini geçeceğini zaten öngörmüştük ve yine söylüyoruz. Ağustos ayının sonu, eylülün başı, Türkiye yine 40 binli rakamlara ulaşır. Türkiye geçtiğimiz yıl 60 binli rakamlarla rekor kırmıştı ve Avrupa’da birinci sıraya oturmuştu. Dünyada ilk dört ülke arasında yer aldı. Aynı sonbaharı ve kışı tekrar edeceğiz gibi gözüküyor” diye konuştu.

12 yaş üzeri aşılanma takvimine alınmalı

Vaka artışı nedeniyle iktidarı eleştiren TTB, toplumsal bağışıklık için nüfusun yüzde 85’inin en az iki doz aşılı olması gerektiğini vurguladı. TTB, 12 yaş ve üzeri bireylerin aşılanmasını önerdi. TTB açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:
“Aşı reddi bir bireysel özgürlük ve hak gibi tanımlansa da tüm toplumu ilgilendiren ve ölümcül sonuçlarıyla karşı karşıya olduğumuz küresel bir salgında insanları öldürme keyfiyetine dönüşmektedir. Etkili aşılama kampanyaları ile aşı hızını artırmak, aşı tereddüdünü aşmak mümkünken iktidar bu yolu hiç kullanmamaktadır. Ancak iktidarın yükümlülüklerini yerine getirmemesi toplumun sorumsuzluğuna kapı aralamamalıdır.”

Yeni vaka sayısı 17 bin sınırında

Sağlık Bakanlığı, salgına ilişkin günlük resmi verileri açıkladı. Buna göre son 24 saate 16 bin 809 kişinin testi pozitif çıktı, 63 kişi vefat etti, iyileşen kişi sayısı 5 bin 585 oldu. Son 24 saatte 224 bin 198 Covid-19 testi yapıldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, “Vaka sayılarındaki artış hızı salgını kontrol altında tutmayı güçleştiriyor. Aşı ile bağışıklık kazanmadan tedbirlerden taviz vermenin telafisi acı tecrübelere sebep olabilir” ifadelerini kullandı. Günlük vaka sayısı önceki gün 14 bin 230, vefat sayısı ise 55 olmuştu.