Buça katliamında ilk kanıt

Buça katliamında ilk kanıt
Ukrayna’nın Buça kentinde geçen mart ayında yaşanan sivil katliamına ilişkin Rusya suçlamaları reddederken vahşete ilişkin yeni drone görüntüleri ortaya çıktı. Rus askerlerin sivillerin cesetlerinin yanında olduğunu ortaya...

Ukrayna’nın Buça kentinde geçen mart ayında yaşanan sivil katliamına ilişkin Rusya suçlamaları reddederken vahşete ilişkin yeni drone görüntüleri ortaya çıktı. Rus askerlerin sivillerin cesetlerinin yanında olduğunu ortaya koyan görüntüler, katliamın yaşandığı sokaktaki Rus araçlarını ve birliklerini gösteren ilk kanıt olma niteliğine sahip.

CNN, 12 ve 13 Mart’ta bir drone tarafından çekilen videoların coğrafi konumunu belirledi ve doğruladı. Güvenlik endişeleri nedeniyle videoyu çeken kişinin adı verilmedi. 13 Mart tarihinde elde edilen görüntülerde bir Rus askeri aracının kavşakta durduğu görülüyor. CNN, askeri aracın hemen altındaki üç nesnenin ABD’li teknoloji şirketli Maxar tarafından çekilen uydu fotoğraflarında görülen cesetlerle aynı olduğunu tespit etti.

12 Mart tarihli videoda ise bir evin önüne park etmiş askeri bir aracın etrafında, cesetlerin bulunduğu sokağın hemen aşağısında, çok sayıda Rus askeri görülüyor. Askerlerin evde ne yaptıkları bilinmiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı uluslararası basının konuyla ilgili sorularına henüz bir yanıt vermedi. 

Kremlin’in sözcüsü Dmitri Peskov ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, daha önce Buça’daki cesetleri gösteren videoların ve uydu görüntülerinin sahte olduğunu öne sürmüştü.