Buça’da manzara korkunç

Buça’da manzara korkunç
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı Ofisi, Rus ordusunun çekildiği Buça bölgesindeki sivillerin fotoğraflarını yayınlayarak Rusya’nın savaş suçu işlediğini duyurdu.Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan...

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ve Devlet Başkanlığı Ofisi, Rus ordusunun çekildiği Buça bölgesindeki sivillerin fotoğraflarını yayınlayarak Rusya’nın savaş suçu işlediğini duyurdu.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Ukrayna ordusunun tekrar kontrolü sağladığı Buça bölgesinde sivillerin elleri arkadan bağlanarak öldürüldüğünü açıkladı. Podolyak, Twitter hesabından, elleri arkadan bağlı şekilde yerde yatan ceset fotoğrafı paylaşarak, “Rus askerlerince vurularak öldürülen elleri bağlı insanların cesetleri sokaklarda yatıyor. Bu insanlar asker değildi, silahları yoktu. Şu anda işgal altındaki topraklarda buna benzer kaç vaka daha yaşanıyor?” diye sordu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise Times Radio’ya verdiği demecinde, Rusya’nın geri çekildiği İrpin ve Bucha kasabasında sivilleri infaz ettiğini savunarak “Bu insanlar silahlı değildi, onları öfkeden öldürdüler. Rus birlikler IŞİD’den daha kötü. Yapılanlar soykırım anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.

‘BÖLGEDE ÇEÇEN BİRLİKLER VARDI’
Kiev’e 37 kilometre uzaklıktaki Bucha kasabasının Belediye Başkanı Anatoliy Fedoruk, bölgede Çeçen birliklerinin görev yaptığını iddia etti. Fedoruk, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada bazı cesetlerin kollarının beyaz bezlerle bağlı halde bulunduğunu ve bu infaz biçiminin “Çeçen birliklerin tarzı” olduğunu savundu.

MOSKOVA YALANLADI
“Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev bölgesinin Bucha kentinde sivillerin öldürüldüğü iddiasıyla Kiev rejiminin suçlamalarını reddediyor. Bu yerleşimin Rus silahlı kuvvetlerinin kontrolü altında olduğu süre boyunca, tek bir bölge sakini herhangi bir şiddet eyleminden zarar görmedi.”

GÖRÜNTÜLER SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNİ VE AVRUPA'YI AYAĞA KALDIRDI

Buça’daki korkunç görüntüler üzerine hem sivil toplum örgütlerinden hem de Avrupa’lı yetkililerden çok sert tepkiler geldi.

‘BAĞIMSIZ BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ’
New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise Rus birliklerin kısmen kontrolü ele geçirdiği Çernihiv, Harkov ve Kiev gibi bölgelerde “savaş yasalarının ihlal edildiği” yönünde rapor yayınladı. Bugün yayınlanan raporda, bazı bölgelerde sivillerin infaz edildiğine ilişkin bulgulara yer verilerek soruşturma çağrısı yapıldı. Benzer bir çağrı da Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden geldi.

LEYEN: DEHŞET VERİCİ
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın geri çekildiği bölgelerden gelen görüntülerin “dehşet verici” olduğunu söyledi; bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu. Von der Leyen, “Savaş suçlarının failleri hesap verecek” dedi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de “Rus ordusunun Kiev bölgesinde ardında bıraktığı vahşet görüntüleri karşısında şaşkınlık yaşadığı” yönünde açıklama yaptı; “Daha fazla AB yaptırımları yolda” dedi.

ALMANYA’DAN TEPKİ: YANITSIZ KALAMAZ
Almanya’dan da söz konusu sivil ölümlerine tepki geldi. Almanya Başbakan Yardımcısı Robert Habeck, Alman gazetesi Bild’e verdiği demeçte bölgede toplu mezarların tespit edildiğini ifade ederek “Bu korkunç savaş suçu yanıtsız kalamaz” dedi.

ABD VE NATO DA ÇOK SERT

Buça’daki katliama tepki gösteren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, “Buna duyarsız kalamayız ve normalleştiremeyiz. Rus birliklerinin savaş suçu işlediğini belgelemek için çalışıyoruz” dedi. NATO Genel sekreteri Jens Stoltenberg ise “Bu, Avrupa’da on yıllardır görülmeyen korkunç bir vahşet. Sivillerin hedef alınması ve öldürülmesi asla kabul edilemez” açıklaması yaptı. Stoltenberg, “Artık bu savaşı durdurmak Putin’in sorumluluğunda” dedi.