Buğday 13,5 yılın zirvesinde

Buğday 13,5 yılın zirvesinde
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bu hafta emtia piyasasında sert yükselişler görülürken artan enerji maliyetleri buğday fiyatları üzerinde yükseliş baskısı oluşturuyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bu hafta...

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bu hafta emtia piyasasında sert yükselişler görülürken artan enerji maliyetleri buğday fiyatları üzerinde yükseliş baskısı oluşturuyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla bu hafta emtia piyasasında sert artışlar yaşandı. 9,60 dolarla 13,5 yılın en yüksek seviyesini gören buğday, haftalık bazda da yüzde 6,9 değer kazandı. Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasında gerilimle başlayan ve sonrasında savaşa giden süreçte tarım emtialarının en olumsuz etkilenenler arasında yer aldığını, tarım emtiaları içerisinde ise özellikle buğdayın daha çok öne çıktığını söyledi.

Bu süreçte buğday fiyatının yüzde 20’ye varan yükseliş kaydettiğini aktaran Ergezen, Rusya’nın dünyanın en önemli emtia üreticilerinden biri olduğunu, özellikle Ortadoğu ve Avrupa için önemli bir tedarikçi rolü üstlendiğini, bu kapsamda Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşın, özellikle Avrupa ve Ortadoğu üzerinde olumsuz bir etki oluşturmasının kaçınılmaz göründüğünü ifade etti.