Buğday fiyatları 9,5 yılın zirvesine yükseldi

Buğday fiyatları 9,5 yılın zirvesine yükseldi
Avrupa’nın “ekmek sepeti” olarak bilinen Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın askeri müdahalesiyle emtia fiyatlarındaki yükseliş ivme kazanırken buğday fiyatları 9,34 dolarla 9,5 yılın zirvesine tırmandı. Yüzde 6’ya yakın...

Avrupa’nın “ekmek sepeti” olarak bilinen Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın askeri müdahalesiyle emtia fiyatlarındaki yükseliş ivme kazanırken buğday fiyatları 9,34 dolarla 9,5 yılın zirvesine tırmandı. Yüzde 6’ya yakın yükselen buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 16,3, yılbaşına göre ise yüzde 21,3 artış kaydetti.

Mısır fiyatları ise yüzde 5’in üzerinde arttı ve 7,16 dolarla Mayıs 2021’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Pamuk fiyatlarında yüzde 1, soya fasulyesinde yüzde 4,5, kakaoda yüzde 0,5 civarında artışlar görülürken, kahvede yüzde 0,2 civarında azalış yaşandı. Şekerde ise yatay bir seyir izleniyor. Soya fasulyesi de 17,56 dolarla Eylül 2012’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Analistler, gübre ve enerji maliyetlerindeki artışın genel olarak tarım emtia fiyatlarındaki yükselişi tetiklediğini söyledi.