Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Bugün masada Tofaş teklifi yok!

Türkiye’ye büyük önem veren ve uzun süre sonra Fransa dışında ilk global model lansmanını İstanbul’da yapan Citroen CEO’su Vincent Cobee, “Stellantis bünyesindeki Tofaş fabrisasında Citroen üretimini destekler misiniz?” sorusuna, “Bugün masada öyle bir teklif yok. Ayrıca bu konuda tango yapan 2 kişiden biri ben değilim” cevabını verdi.

STELLANTIS Grubu’nun bünyesindeki Fransız Citroen’in CEO’su Vincent Cobee, geçen hafta İstanbul’da düzenledikleri C4 X dünya lansmanında Türk gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yeni Doblo’nun üretiminin İspanya’ya gitmesiyle kapasitesi boşalan Tofaş/Fiat fabrikasında olası Citroen üretimine ilişkin düşüncelerini sorduğum Cobee şu cevabı verdi: “Buna doğru cevabı verebilecek kişi ben değilim. Sonuçta ben bir markayı temsil ediyorum. Onun dışında kalanlar endüstriyel bir strateji. Fiat fabrikası ortak bir girişim ve tango yapmak için 2 kişi gerekiyor fakat o tango yapanlardan 2’sinden 1’I ben değilim. Ama bana ne zaman bir fırsat sunulsa ben o fırsatı değerlendiririm. Şimdiye kadar Avrupa’da 10 tane tesisimiz var, Avrupa dışında da 5-6 tane üretim tesisimiz bulunuyor. Bunlar şu anda ihtiyaçlarımızı karşılamaya yetiyor.” “Peki ekstra bir ihtiyaç olursa Türkiye’de üretim yapılmasını destekler misiniz?” sorusuna ise Cobee çok net bir şekilde, “Bugün masada öyle bir teklif yok” yanıtını verdi.


TÜRKİYE HEDEFİMİZ İLK 5
Türkiye’nin Citroen için ne kadar dinamik, ne kadar iyi yönetilen bir pazar olduğunun farkında olduklarının altını çizen Vincent Cobee, “Dolayısıyla Citroen olarak her zaman size öncelik vermeye çalışacağız. Her ay Ami’yi Türkiye’ye sevk etmeye çalışıyoruz, aynı şekilde C4 X’de de hep öncelik vermeye çalışacağız. Bu şekilde Türkiye’yi dünyada en hızlı büyüyen pazar haline getirmek istiyoruz. Citroën Türkiye’yi ilk 5 global pazar arasında yer alması hedefimiz” diye konuştu.

GLOBAL ÖNEMİ ANLATTIK
“Şu an Citroen satışlarında dünyada 7’inci sırada olan Türkiye ne zaman lk 5’e girer o zaman geri gelirim” yorumunu yapan Cobee şöyle devam etti: “Biz global bir lansmanı Türkiye’de yaparak Türkiye’ye verdiğimiz önemi anlatmaya çalıştık aslında. Citroen Avrupa dışında hiç lansman yapmamıştı. Genelde Fransa içerisinde nadiren Fransa dışarısında lansman yapıyorduk. Dolayısıyla biz burada bugün hem kilit pazarlarda dinamizmin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştık hem de buraya gelerek Türkiye’nin önemini anlatmak istedik.”

TÜRKİYE'DE C4 X, C4'TEN FAZLA SATAR
STELLANTIS Grubu’nun bünyesindeki markalar Peugeot ve Citroen, özellikle Avrupa’da SUV/CUV talebindeki artışa, buna karşın sedan ve hatchback satışlarındaki düşüşe bağlı olarak üçünün arasında yer alan coupe görünümlü ‘fastback’ gövde tipine yoğunlaşmış durumda. Citroen yeni C4 ile başlayan, C5 X ile devam eden bu yeni gövde tipi yeni Peugeot 408 ile sürerken, geçen hafta İstanbul’da dünya tanıtımı yapılan C4 X ile devam ediyor. C4 ile C5 Aircross arasında konumlandırılan yeni C4 X, hem elektrikli hem benzinli hem de dizel motorlara sahip. Kasım ayında Türkiye’de satışa sunulacak model hakkında Citroen CEO’su Vincent Cobee, “Çok az pazarda C4 ve C4 X aynı anda satışa sunulacak. Çünkü pazarların genel olarak yapısına bakarak bir tanesini seçeceğiz. Türkiye, Fransa, İtalya ve İspanya ile birlikte bütün motorların ve aktarma organlarının bir arada sunulduğu çok az sayıda ülkeden bir tanesi olacak. Türkiye’ye buradaki araç satış adedi ve pazar başarısı nedeniyle bir öncelik veriyoruz. Ben Türkiye’de C4 X’in C4’ten daha başarılı olacağını düşünüyorum. Bence makul bir tahmin” diye konuştu.

PETROL FİYATLARI ARTTIKÇA ELEKTRİKLİ TALEBİ ARTACAK
ELEKTRİKLİ C4’ün Eylül ayında Türkiye’de lansmanının yapılacağını hatırlatan Cobee, “Biz elektrikli modelimize Avrupa’da %15 hedefiyle başlamıştık. İlk yıl yüzde 35 yaptık şimdi C4 satışlarının yüzde 40’ı seviyelerindeyiz. Türkiye’de ise %5-10 seviyelerinde başlarız diye düşünüyorum. Ancak genel olarak baktığımızda bunları tahmin etmek çok zor. Akaryakıt fiyatları dahi çok ciddi şekilde dengemizi değiştirebiliyor. Ben öğrenciyken Amerika’da galon başına fiyat 1 dolardı, 5 yıl önce 2 dolardı, geçen hafta gittim 5 dolardı. Petrol fiyatları artıkça elektrikli araçlara (EV) ilgi ve talep artıyor” diye konuştu.

AMİ ŞAŞKINLIĞI
CITROEN’in büyük ilgi gören mikro aracı Ami’nin Türkiye’de gördüğü ilgiye şaşırdığını kaydeden Vincent Cobee, “Ne kadar fazla gelirse o kadar satılıyor. Selen Hanım (Citroen Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım) gelen tüm Ami’leri satıyor. Müthiş bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Selen’e soruyordum, “Emin misin bu kadar satar mı” diye. Her seferinde beni şaşırtıyor bu pazar ve her hafta yeni bir parti Ami göndermeye devam ediyoruz. Zaten inovasyonun güzelliği de bu. Bir fikriniz oluyor ve buna göre harekete geçiyorsunuz” dedi.

ÖTV DESTEĞİ VAR AMA ARAÇ YOK
ELEKTRİKLİ otomobillere yönelik yeni ÖTV teklifini de içeren kanun Plan ve Bütçe Komisyonu’nda onaylandıktan sonar Cuma günü TBMM Genel Kurulu’nda da Kabul edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylayıp Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek yeni ÖTV düzenlemesi özellikle orta segmentteki elektrikli otomobillere yaklaşık %30’luk indirim sağlayacak. Bundan şu an için kağıt üstünde sadece Hyundai Kona, Skywell ET5’in başlangıç versiyonu, Seres 3 ve MINI Cooper SE yararlanabiliyor. Kona ve Skywell’in şu an fiyatları güncellenirken, en büyük sıkıntı ortada araç olmaması. Yani indirime rağmen tedarik problemlerine bağlı az sayıda araç eylülden önce gelmeyecek görünüyor.


HANGİ MODELLER GELECEK?
Diğer taraftan kurlar artıp matrah fiyatları yükselmezse ÖTV desteğinden eylülden sonra Türkiye’ye getirilmesi planlanan Renault Megane E-Tech, elektrikli Peugeot 2008, Citroen C4, Opel Mokka, yeni MG ZS EV de yararlanacak. Nissan Ariya, VW ID.3 ve ID.4 gibi kapsamdaki modeller ise en erken 2023 sonu geleceği için ÖTV fırsatından yararlanabilecek mi göreceğiz…

ROMANYALI OTOSAN
DEVİR işlemlerinin tamamlanmasıyla Ford Otosan artık resmi olarak Romanya’daki 250 bin adet kapasiteli Ford Craiova fabrikasının sahibi oldu. Ford Otosan, mart ayında 575+140 milyon Euro olarak açıkladığı toplam yatırım tutarı 625-140 milyon Euro olarak güncellenmiş. Ford Otosan, Romanya’daki fabrikada şu an Yeniköy’de ürettiği Transit Couirer’in yeni nesli ile uzun yıllar sonra yeniden otomobil (Puma) üretimi yapacak. Romanya fabrikasında ticari ve binek modellerin elektrikli versiyonlarını da üretecek.

EN AERODİNAMİK KORELİ
HYUNDAI’nin elektrikli araç markası Ioniq’in 2’nci üyesi olan Ioniq 6 tanıtıldı. Henüz Türkiye’de satışa sunulmamış olan Ioniq 5’ten tamamen farklı bir tasarımla ve karekterle karşımıza çıkan araç özellikle sosyal medyada büyük ses getirdi. Araçla ilgili en önemli detay; 0,21 cd sürtünme katsayısıyla markanın en aerodinamik otomobili olması.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi