Bulmaca gibi normalleşme

Bulmaca gibi normalleşme
Türkiye’nin dört gözle beklediği normalleşme takvimini, dün 3,5 saat süren kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Erdoğan, “Milletimize daha önce söz verdiğimiz şekilde yeni kontrollü...

Türkiye’nin dört gözle beklediği normalleşme takvimini, dün 3,5 saat süren kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Erdoğan, “Milletimize daha önce söz verdiğimiz şekilde yeni kontrollü normalleşme sürecini başlatıyoruz. İlleri mavi-sarı-turuncu-kırmızı diye sınıflandırdık. Normalleşme adımlarının prensipte nasıl atılacağını kapsamlı görüştük” dedi.
Erdoğan, tedbirlerin sıkılaştırılması ve gevşetilmesine ilişkin kararın illerdeki vaka sayılarının gidişatına göre verileceğini belirtti. Cumhurbaşkanı, “Vatandaşlarımız salgın tedbirlerine ne kadar riayet ederlerse illerinin normalleşmeye o kadar hızlı geçebilmesini sağlayacaklardır. Her hafta risk durumuna göre illerimizin renkleri yeniden tespit edilecek, iki haftada bir normalleşme uygulaması güncellenecek” diye konuştu.
KOCA, İLLERE GÖRE RİSK HARİTASINI PAYLAŞTI
Erdoğan’ın açıklamalarının ardından risk haritasını paylaşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İllerimiz 4 kategoriye ayrıldı. Düşük riskli (mavi), orta riskli (sarı), yüksek riskli (turuncu) ve çok yüksek riskli (kırmızı) olarak kategoriler belirlendi” ifadelerini kullandı. Kabine toplantısında alınan diğer kararlar şöyle:

▶ 21.00 ile 05.00 arasındaki sokağa çıkma yasağı devam edecek.
▶ Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor.
▶ Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasiteyle sürdürebilecekler.
▶ Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek. İhtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapılabilecek.
▶ Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşlar genel kurulları düşük, orta, yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek.
DÜŞÜK/ORTA
▶ Ortaokullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak.
▶ Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması tamamen kalkacak.
▶ Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarla ilgili düzenleme kaldırılacak.
▶ Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler 100 kişi ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
YÜKSEK/ÇOK YÜKSEK
▶ Genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
▶ Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek.
▶Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarla ilgili düzenlemede sokağa çıkma süresi artırılacak.
▶ Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.

Salgında son 24 saat: 69 vefat, 9 bin vaka

Türkiye’de Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı son 24 saatte 69 kişi artarak 28 bin 638’e yükseldi. Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre 645 yeni hasta ve 9 bin 891 yeni vaka tespit edildi. Toplam vaka sayısı da 2 milyon 711 bin 479’a çıktı.
Son 24 saatte 5 bin 947 kişinin iyileşmesiyle virüsü yenenlerin sayısı 2 milyon 578 bin 181’e ulaştı. Önceki gün 1191 olan ağır hasta sayısı 1215’e yükseldi.