Bunu da gördük!

Bunu da gördük!
Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı dünyada rezerv para olarak kullanılan dolar, sterlin ve euro ile sınırlı değil. Dünyanın en fakir üç ülkesi olan Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Somali’nin para birimleri TL değer...

Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı dünyada rezerv para olarak kullanılan dolar, sterlin ve euro ile sınırlı değil. Dünyanın en fakir üç ülkesi olan Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Somali’nin para birimleri TL değer kaybedince iki kata kadar değerlendi.

Dünyanın en fakir ülkesi Burundi’nin para birimi Frank bir yılda TL karşısında yüzde 90 değer kazandı. TL halen Burundi Frangı karşısında değerli bir pozisyonda konumlanıyor. 11 milyon nüfusa sahip Burundi’de kişi başına sadece 275 dolar düşüyor. Geçen yıl 9 Temmuz’da 0,0044 olan Burundi Frangı bir yılda yüzde 93 değerlenerek 0,0085 seviyesine geldi.

Dünyanın en fakir ikinci ülkesi olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nin para birimi de Frank. Milli geliri 1,5 milyar dolar olan ülkede kişi başı gelir 306 dolar seviyelerinde. Ülkenin para birimi son 5 yılda neredeyse tüm para birimleri karşısında zayıflarken son bir yılda TL karşısında değerlenmeye başladı. Ülkenin para birimi bir yılda TL karşından yüzde 63 değer kazandı ve 0,016’dan 0,027’ye geldi.

Somali Şilini de bir yılda TL karşısında yüzde 115 detğer kazandı. Yönetim şekli cumhuriyet olan ülkede milli gelir 5,95 milyar dolar seviyesinde ve ülkenin nüfusu 11 milyon.