BURADAYIZ, BİZİ DUYACAKSINIZ…

Baharın habercisi cemrelerin düştüğü günlerde, cemrelere inat topraklara kadın bedenlerinin düştüğü zamanlardayız.
28 çeken şubat ayında 35 kadın cinayeti var.
Birileri ise yüksek perdeden, “İstanbul Sözleşmesi kaldırılsın” diyor.
Bugün 8 Mart
Bizim de onlara cevabımız var.
O sözleşme kalkmayacak.
2020 Dünya Ekonomik Forumu raporu, toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından 5 sıra daha gerilediğimizi yayınladı. 153 ülke arasında 136. sıra yeni yerimiz.
Covid 19 öncesi artan oranlı kadına şiddet ve kadın cinayetleri vardı. İstismar ise can yakmaya devam ediyordu. Pandemi tüm bu konulara ek kadın yoksulluğunu gündeme getirdi. Çalışan kadınların ev içi emek ve homeoffice düzeni de bu skalaya yeni mağdurlar ekledi.
Psikolojik şiddet oranlarındaki artış, okulların kapalı olması ile görünemeyen istismar ve çocukların istismarcıları ile iç içe yaşam düzeni. Ödenmeyen nafakalar ile güvencesiz işlerinden atılan kadınlar, karantina nedeniyle işlerine son verilen temizlik işçileri…
Bugün 8 Mart
Kadınlar yalnız değiller
Biz varız.
Kadınsız anayasa çalışmaları, 18 yıldır olmadığı dile gelmiş olan insan hakları raporu taslağı ve içine serpiştirilmiş al beniler, terörün finansmanı kanununa eklenen STK denetimi ile sallanan parmaklara itiraz edenler, siyaset masasında pazarlığa konu olan kadın ve madınlarla Mars’a gidecek bayanlar,
Ses veriyorlar
Bugün 8 Mart
Bu düzen böyle gitmez.
Sosyal medyada cinsel tacizlere boyun eğmeyeceğimizi, dili, dini, mezhebi, inancı ne olursa olsun payda da kadın olduğumuzu, erken yaşta evliliklere karşı isyanımızı sürdüreceğimizi, eşitlik mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğimizi, resmi nikah olmadan kıyılan dini nikahlarla kadınları göz göre göre uçurumdan atan adalet sistemine ve hapishanelerin pembe odalarında tecavüze uğramalarına karşı mücadelemizin devam edeceğini bilin.
Bugün 8 Mart
Adil ve eşit bir dünya olacak.
Yasal mevzuatın işlerliğinin sağlanması, toplumsal zihniyet dönüşümünün dilde başlaması, yerel yönetimlerin dönüşmesi için yerel eşitlik eylem planları, dayanışma ve eşitlik ruhuyla buluşmalar hiç olmadığı kadar payda da eşit kadınlar. Çözüm, siyasetin eşit dili içine sindirerek içselleştirmesi ve bakış açısıyla bunu yansıtması.
Biz bu konuları ilmek ilmek işliyoruz Bu çözüme özel sektörü de katarak saha elemanlarının sorgulama bilinçlerinin yükseltilmesi ve sosyal farkındalıkların çözüm odaklı olması gayretimiz.
Bugün 8 Mart
Dayanışmaya inanıyoruz.
Ancak kazanılmış haklarımıza sahip çıkamaya devam edeceğimizi ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceğimizi haykırıyoruz.
Sokaklarında, caddelerinde, otobüslerinde, üniversitelerinde, pazarlarında, sahillerinde, camilerinde, iş yerlerinde ve karar mekanizmalarında olacağız.
Hedef çıtamız yüksek; “Erkek egemenliğine son, eşitliğe merhaba” demeye geliyoruz meydanlara.
Çünkü bugün 8 Mart
Susmuyoruz, korkmuyoruz itaat etmiyoruz.
Biliyoruz ki; Mücadele kazandırır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Canan Güllü Arşivi