“Buralarda neler dönüyor bi’ bilsen”

Gönül meselelerini şarkılarına ‘konuk eden’ Aybüke Poçan, Cake Mosq’dan ilham alarak yazdığı yeni şarkısı ‘Bi Bilsen’ ile bu defa bu toprakların ‘sakıncalı bölgesini’ ihlal ediyor. Tek bedene sıkışıp kalmış birinin ruh haline ‘içeriden’ ve ‘dışarıdan’ bir bakış atan Poçan, şarkılarında tutturduğu formun çıtasını da yükseğe çektiğinin işaretini veriyor.

Aybüke Poçan’ın 2018 yılında yayınladığı ilk albümü ‘Dedim Merhaba’da alternatif pop-rock arası bir yerde duruyordu. Sözleri ve sound’uyla bir ilk albüme göre de –‘alanında’ diyelim- bir bütünlük taşıyordu. Aradan bir yıl geçtikten sonra çıkardığı ‘Ay’ adlı teklisiyle ise tamamen başka sulara yöneldi. Elektronik tınıların hakim olduğu, sesini farklı kullandığı bir parçaydı ‘Ay’. Sonra da ufak oynamalar haricinde, bu sınırdan pek çıkmadan, synth’lerin daha hakim olduğu bir sound yakaladı. İçerik olarak da duygusal mevzuları ‘konuk etti’. Şimdi ise yakaladığı formdaki çıtayı iyice yükselten ve bu sefer bu toprakların ‘kırımızı çizgisi’ olan bir konuya parmak bastığı şarkısıyla karşımızda. BBI Music etiketiyle yayınlanan ‘Bi Bilsen’i, Cake Mosq’dan ilham alarak yazan sanatçı, hem aynı bedene hapsolmuş bir karakterin bu sebepten doğan ruh halini hem de toplumun bu ‘bedene’ olan bakışını gerçekçi bir yorumla vücuda getirmiş. Yeni şarkısının da “biraz-cık nefret barındırdığını” söyleyen Aybüke Poçan’la müzik kariyerini ve ‘Bi Bilsen’i konuştuk.

Ekşi Sözlük’te hakkında şöyle bir yorum var: “Şuan her yerden rapçiler ve yeni nesil şımarık sesli, hafif seksili kadınlar pompalanıyor.(hanımefendinin fotoğraflarına henüz bakamadım) bu furya biter de tutunabilirse devamı gelecek.” (İmla hataları bana ait değil.) Katılır mısın bu düşünceye?

Böyle bir düşünceye katılıp katılmama gibi bir fikrim yok aslında. Ben sadece bir şeyler anlatmaya, hikâyeler yazmaya bayılıyorum ve benim bunu yapma yolum müzik. Her müzisyen gibi bunu insanlarla paylaşmaya da bağımlıyım, hayatta en sevdiğim duygulardan biri.  Ben hikâyemi bu halimle anlatmayı seçtim farklı bir şekilde anlatan herkese de saygım sonsuz. Bu çeşitlilik güzel bence. Tutunma kısmı ile ilgili de hayatımın bir noktasında müziğimi daha fazla insana ulaştırabilmeyi ve sadece müzikle hayatıma devam etmeyi istiyorum. Ben bunu tutunabilmek olarak tanımlamazdım ama olsun.

İlk albümün ‘Dedim Merhaba’ dan sonra keskin bir makas değişimine gitmişsin. Sonra da pek sekmeden aynı yoldan devam etmişsin. Neydi bu ani değişimin sebebi?

Ben değiştim, arkadaşlarım değişti, sevdiğim ve sevmediğim şeyler değişti ve bu değişimler hayatımda çok hızlı şekilde oldu. Yapmak istediğim müziği doğru insanlarla karşılaşarak yaptım. Anıl Ulusoy’la olan yol arkadaşlığımız en büyük şansımdı. Bu değişim noktaları benim için çok değerli bir süreçti. Kendinizi bulmak ve kendinizi müziğinize ait hissetmek harika bir duygu.

‘Modern Zaman Köleleri’nin üzerinden bir yıl geçmiş. Bu arada neler yaptın?

Bu bir yıllık ara benim için çok iyi olmayan bir dönemdi. Kendimle ve hayatla ilgili birçok sorum ve sorunum vardı. Bunları çözmeden de ilerlemek istemedim. Ama şimdi çok daha iyi anlıyorum buna ihtiyacım olduğunu. Bu çözümler beni bana getirdi ve çok sayıda beste yapmamı sağladı. Şimdi her şey yolunda.

Yeni şarkın ‘Bi Bilsen’de Cake Mosq’dan ilham almışsın. Ne var Cake’te senin ilgini çeken?

Bahsettiğimiz bir yıllık dönemde Cake’in Youtube programına denk geldim. Muhteşemdi. Kendini bu kadar filtresiz yansıtması, enerjisi, gülüşü bile beni çok etkiledi. Güzel bir ilham kaynağı olduğunu düşünüyorum. ‘Bi’ Bilsen’in nakaratında o programın adını kullanmak istedim. “Buralarda neler dönüyor bi’ bilsen” oradan geldi.

“Yanlış bi’ biçim, yerle bir olmuş içim/Ne yazıktır ki senin için bir hiçim” dizeleri çok vurucu olmuş. Mevzuyu çok iyi yakalamışsın ve bunun bu dizelerde kendini tam olarak açığa vurduğunu düşünüyorum. Hem ‘içeride’ hem de ‘dışarıda’ yıkıma uğramış biri var. Kendini nasıl özdeşleştirdin o kişiyle? Ya da onun yerine koydun mu?

Teşekkür ederim, bu kısım benim de favorim. Ben sözlerimde bir hikâye anlatıcısıyım. Genelde başka karakterlerle kurguladığım hikâyeler yazıyorum. Tabii hepsinin içine kendimden bir parça koymayı seviyorum. Bu da tam olarak öyle bir kısımdı. Bunun fark edilip sevilmesi muhteşem bir his.

‘Bi Bilsen’deki gibi ‘tabu’ meselelerle ilgili şarkılar yapmaya devam edecek misin?

Tabu meselesi ‘Bi’ Bilsen’ e ait kalacak. Sıradaki şarkımız dışında önümüzdeki süreçte daha duygusal şarkılar geliyor. Sıradaki şarkı tüyosu olarak biraz-cık nefret barındırdığını söyleyebilirim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Burak Soyer Arşivi