Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Bursalı Doblo’yu İspanya’ya kaptırdık

Tofaş’ın İtalyan Fiat’ı 2000’li yılların başında iflasın eşiğinden kurtaran modeli Doblo, 23 yıl sonra Bursa’dan gidiyor. Tam elektriklisi de olacak yeni nesil Doblo, Bursa yerine Stellantis Grubu’nun İspanya’daki Vigo fabrikasında üretilecek.

TOFAŞ tarafından 2000 yılından bu yana Bursa’da üretilen Fiat Doblo’yı tam 23 yıl sonra İspanya’ya kaptırdık. 2000’li yılların başında İtalyan Fiat’ı iflasın eşiğinden döndüren model olan Doblo, hafif ticari araç segmentinin de yaratıcısı. Bugüne kadar 4 nesli Tofaş tarafından Bursa’da 2 milyon adetten fazla üretilen Doblo’nun 5’inci nesli 2023 model olarak Stellantis Grubu’nun İspanyo Vigo fabrikasında üretilecek.


ÖNCE GLOBAL AÇIKLAMA
Dün yeni nesil Fiat Doblo’nun İspanya’da üretileceği önce Fiat markasının da bağlı olduğu Stellantis tarafından global olarak açıklandı. Stellantis Grubu, 5.nesil Doblo’nun elektrikli versiyonu da dahil İspanya’da Peugeot, Opel, Citroen ve Toyota ile birlikte ortak platformda üretileceğini duyurdu. Yeni aracın görselleri de aynı duyuruda paylaşıldı. Bu global açıklamanın ardından 22 yıldır Doblo’yu üreten Tofaş ise Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) açıklama yaparak, yeni Fiat Doblo modelinin, Stellantis’in İspanya’daki Vigo fabrikasında üretileceğini duyurdu. Konuya ilişkin Fiat tarafından bugün (dün) basın duyurusu yapıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

MEVCUT İÇİN EK SÜRE
“Diğer taraftan, 23 Ekim 2020 tarihli şirketimiz özel durum açıklamasında 2022 yılı sonuna kadar TOFAŞ fabrikasında devam edeceği açıklanan mevcut Fiat Doblo modelinin üretiminin ihracat pazarlarından gelen talep doğrultusunda Türkiye, Kuzey Amerika, Kanada, Orta Doğu ve Afrika için 2023 yıl sonuna kadar uzatılması dahil, Tofaş fabrikasında üretilecek yeni ürünler konusundaki çalışmalar ve değerlendirmeler devam etmekte olup, kesinleşen önemli bilgiler kamuoyu ile paylaşılacaktır.»

SİNERJİ YARATACAK
Yani yeni nesil Doblo’nun üretimi bu yıl sonundan itibaren İspanya’da devreye girerken Tofaş, mevcut Doblo’yu Avrupa dışı pazarlar için 2023 sonuna kadar üretmek istemiş. Konuyla ilgili konuştuğumuz Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Giden Doblo yerine yeni modeller gelecektir diye düşünüyorum, haksız mıyım?” sorusuna, “Doğal olarak değilsiniz” cevabını verdi. Yeni nesil Doblo’un İspanya’da üretilmesini ise; “Grup için önemli bir sinerji yaratacak” diye yorumladı.

280 KM MENZİLLİ İLK ELEKTRİKLİ DOBLO
STELLANTIS Grubu’nun İspanya fabrikasında üretilecek 5.nesil Doblo, Peugeot Rifter, Citroen Berlingo, Opel Combo ve Toyota ProCity ile aynı platformu paylaşacak. Yeni nesil Doblo’nun 2 dizel, bir benzinli bir de elektrikli versiyonu olacak. 100 kW gücünde elektrikli motora sahip E-Doblo, 280 km menzil sunacak.

KAPASİTE İYİCE DÜŞECEK
TOFAŞ’ın Bursa fabrikasının kapasitesi 450 bin adet. Bunun 218 bin adedi otomobil, 232 bin adedi ticari araç. 2021 yılında 117.260 adet otomobil, 111.228 adet ticari araç üretilmişti. Ticari araçların ise 40 bin adedi Doblo’ydu. Doblo olmasına rağmen kapasitenin %50,7’si kullanılmıştı. Şimdi Doblo gidince gözler kapasite kullanımına çevrildi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi