Bütçe görüşmelerinin perde arkası

Son Güncellenme Tarihi: Aralık 7, 2021 / 08:43

Memleketimizin 2022 bütçe görüşmelerinin komisyon çalışmaları tamamlandı. Bütçe Genel Kurul’a indi. Partiler, ilk gün bütçenin geneli hakkında görüşlerini ahali ile paylaştı, Meclis TV izlenmeme ataletini bir kenara koydu.

Bir yandan bütçenin, memleketin yaşadığı tüm sıkıntılara şifa olacağını vurgulayan Cumhur İttifakı ortakları, diğer yanda Bay Kemal başta olmak üzere bütçenin ahaliden herhangi birinin derdine derman olamayacağını söyleyenler.

Allah için bu rutin içinde Bay Kemal’in konuşması etkileyiciydi. Epeydir arka sıralarda oturanlar ki bu arkadaşlara “Yaylacılar” tabiri kullanılır, onlar bile heyecanlandı. “Hadi ya bütçe mi gelmiş?” diyen bir vekil yanındaki tarafından uyarıldı; “Uyan da balığa gidelim.”

Uykusu açılmıştı bir kere. Meclis çalışmalarından fırsat bulup memleket gündemini televizyon programlarından ciddiyetle takip eden yaylacı vekil ön sıralara gelip, CHP Lideri’ne “Aday mısın değil misin?” diye sürekli sataştı. Haksız da değil hani. Sonuç itibariyle Genel Kurul çalışmalarına katılmış oldu.

Bay Kemal zaman zaman bir maliye müfettişi, zaman zaman esprili bir politikacı ama en sonunda aslan sosyal demokratların lideri olarak konuştu. Bütçenin “kumpas bütçesi” olduğunu ve “hayır” reyi vereceklerini duyurdu.
Bay Kemal, vekillerin kuliste birbirlerine pek sık yaptığı hareketi kürsüden, kendinden de beklenmeyen bir şekilde yapınca, bu hareketin Meclis’in muhabbetine aykırı olduğunu düşünenler oldu. İtirazlar edildi. Bay Kemal’in özür dilemesini isteyenler oldu. Yaylacılar toplu halde Meclis Başkanı’nın Bay Kemal’in kınanması konusunda içtüzüğü işletmesi için nümayiş yaptı.

Ve fakat Bay Kemal sakinliğini bozmadı. Sataşmalar karşısında sessiz bir güç olduğunu gösterdi. Bu öteki yaylacılar dahil artık herkesi çıldırttı.

Meclis Başkanı ne yapsın, karşısında toplu bir itiraz görünce pozisyonu VAR’a götürdü, iktidar-muhalefet partilerinin grup başkanvekillerini de hakem tayin etti.

VAR denince tepem atar benim. Pozisyon VAR’a gidiyorsa, her türlü numara yaşanır. İnanmayan Beşiktaş müsabakalarını takip etsin, VAR mı YOK mu görsün.

Neyse bütçeye geri dönelim. “Sırtı bana dönüktü, pozisyonu göremedim” diyordu TBMM Başkanı. Sarı kart dahi çıkarmadı neticede VAR kayıtlarına rağmen.

Yaylacılardan birinin yerine dönerken, “Bu memlekette adalet yok ya, 30 tane kamera var pozisyonu görmüyorlar. Yok hocam yok adalet yok” dediği duyuldu. Duyanlar bunu yazmamak konusunda aralarında anlaştı. “Herkes canını kurtarır iş bizim başımıza kalır” dediler. Canları sağ olsun.

Meclis’in muhabbetinin kaybolmadığı, itibarına halel gelmediği anlaşıldı çok şükür. Bundan endişelenen kitleler rahatladı ve kumandayı alıp kanalı değiştirdi.

Ama anlaşılmayan bir mesele vardı. Komisyona sevk edildiği günden Genel Kurul’a gelene kadar erim erim eriyen bütçe… Rakamların sadece birer işarete dönüştüğü, ne gelirlerin ne giderlerin artık birbirini tanıdığı bir bütçeydi müzakere edilen.

Milletin bir yılını planlama şansını, Merkez Bankası müdahalelerine rağmen çoktan yitirmiş, artık milleti kendisine uydurmak zorunda olan bir bütçe.

Müzakereler bitince Bay Kemal ve grubu ret oyu verse de kabul edilecek bir bütçe.

Olsun Meclis’in muhabbetine “halel” gelmedi. Hayırlı olsun şimdiden, bereketli olsun cümleten.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top