Bütçe görüşmesi değil fırçalama seansı

Bütçe görüşmesi değil fırçalama seansı
Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta başlayan 2021 bütçe kanun teklifinin görüşmeleri bu hafta tamamlanacak.Görüşmelerde bakanların, bütçelerine ilişkin milletvekillerinin sorularını hesap yanıtlaması gerekiyor. Şu ana kadar...

Meclis Genel Kurulu’nda geçen hafta başlayan 2021 bütçe kanun teklifinin görüşmeleri bu hafta tamamlanacak.
Görüşmelerde bakanların, bütçelerine ilişkin milletvekillerinin sorularını hesap yanıtlaması gerekiyor. Şu ana kadar meclise gelen bakanlar, bütçeye ilişkin eleştirileri cevaplamaktan ziyade muhalefet vekilleriyle girdikleri sert polemiklerle gündeme geldi. Muhalefet partilerinin sözcüleri her fırsatta atanmış bakanların seçilmişlere hakaret edemeyeceğini vurguluyorlar.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, HDP’li milletvekilleri ile yaşadığı gerginlik esnada, “Ohhh! paralar PKK’ya gitmiyor, millete gidiyor. Oh, oh” sözlerini sarf etti. Soylu HDP’lilere “haysiyetsiz” dedi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bütçe görüşmelerinde eleştirilerini dile getiren HDP’li Garo Paylan’ı yalancılık suçladı, oturumda gerginlik yaşandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuşması sırasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun öğretmenlere yönelik yaptığı açıklamayı hatırlatarak “faşist” nitelendirmesi yaptı.
MECLİSE SAYGI DUYMUYORLAR
Bidebunu İzle yayınında konuşan Siyaset Bilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Meclis’te yaşanan tartışmaları değerlendirdi. Kalaycıoğlu, Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’nin antidemokratik bir sistem olduğunu savunarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aynı zamanda AK Parti’nin ve hükümetin başı olduğunu, bu sebeple bir denetleme sisteminin olmadığını söyledi. Kalaycıoğlu, Meclis’in mevcut durumda bir tescil mekanizması durumunda olduğunu, Türkiye’deki sistemde bürokratların kurumsallaşmamış Meclis’e saygı duymadığını ifade etti. ABD sisteminde bürokrat atamalarının senato onayından geçtiğini anımsatan Kalaycıoğlu, “Türkiye’de böyle bir sistem yok, o yüzden bu tür bürokratlar Meclis’i ciddiye almıyor. Tek sorumlulukları Cumhurbaşkanı’na karşı” dedi. Meclis’in kurumsal bir çöküş yaşadığını kaydeden Kalaycıoğlu, “Meclis ‘hiç’ mevkiine doğru ilerlemekte” dedi.
Kalaycıoğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, “HDP kapatılsın’’ çağrısına ilişkin ise “Bu tür rejimlerde muhalefete yer yoktur, muhalefetle uyumlu çalışamaz bu tür rejimler” dedi.

YENEROĞLU’NDAN SOYLU’YA: UCUZ POPÜLİZM
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, 2021 Bütçe görüşmelerinde konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi. Yeneroğlu,”Tezahürü de maalesef alkışladığınız o bağıran adamın ucuz popülizmi ve hukuk devletini tanımayan faşizan eğilimleridir. Tek adam yerine geçmek için şehitlerimizin üzerinden yürüttüğü zehirli siyasettir! Onu acziyeti ile baş başa bırakacağız” dedi.