Büyük teknoloji şirketleri Çin’den Çekiliyor

Yahoo geçen günlerde yaptığı açıklamayla Çin Halk Cumhuriyeti’nden çekileceğini söyleyen üçüncü ABD teknoloji şirketi oldu.

Bundan önce Epic Games kasım ayında Çin’de Fortnite’ı kapatacağını açıkladı.

Microsoft’un sahip olduğu LinkedIn, Ekim ayı ortasında, ülkede yedi yıl süren denemeler ve mücadelelerden sonra bu yıl Çin’den ayrılacağını açıkladı. Tabii gerekçeler de sırasıyla geldi:
Yahoo, geri çekilmesi için “giderek daha zorlu bir iş ve yasal ortam” olduğunu belirtti.
LinkedIn, “Çin’de önemli ölçüde daha zorlu bir çalışma ortamı ve daha fazla uyumluluk gereksinimi olduğunu” anons etti.

Epic Games, Çinli oyun devi Tencent ile 2 yıllık ortaklığını neden sonlandırdığını belirtmedi ama zamanlama ilgi çekici.
Çin’in ulusal gizlilik yasası olan Kişisel Bilgileri Koruma Yasası (PIPL) , geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi. Yasa, sadece tüketiciler için kapsamlı veri koruması sağlamıyor aynı zamanda Çin’deki tüketici verilerini işleyen teknoloji şirketlerinden (Çinli ve Çinli olmayan) ek uyumluluk gerektiriyor. İhlaller sert bir şekilde ele alınmakta ve olası mega para cezaları bir firmanın gelirinin % 5’ine ulaşmakta.
Ve yasanın veri aktarımına yaklaşımı, PIPL’in ilham aldığı Avrupa Birliği’nin Genel Veri Koruma Yönetmeliğinden (GDPL’den) daha ağır.

Tabii ki, bu sadece bir yasayla ilgili değil. Daha geniş siyasi ve düzenleyici ortam da daha karmaşık, tehlikeli ve belirsiz hale geliyor.

Yetkililer “temel sosyalist değerler” ve çevrimiçi erkeklerin “kadınsı” temsillerinden şikayet etmekle, insanların genel olarak çevrimiçi ortamda daha az zaman geçirmelerini istediklerini açıkça belirttiler.
Sosyal medya ve oyun şirketleri için sansür gereklilikleri giderek daha da külfetli hale geliyor.
Büyük teknoloji şirketleri, büyük pazardan hit almak için tavizler verirken, artık attıkları taşın ürküttükleri kurbağaya değmediğini farketmeye başladılar.
Sanıyorum Çin tarafında teknoloji şirketlerinin faaliyetlerini sonlandırmaları ile önümüzdeki günlerde daha fazla karşılaşacağız. Açıkçası bu konuda gelişmeleri mutlaka takip etmeliyiz, zira Çin ile başlayan bu etki çorap söküğü birçok ülkeyi de kapsayabilir.

Koç’tan kargo sektörüne yeni soluk: Sendeo

Koç Topluluğu’nun dağıtım ve teslimat sektöründe faaliyet gösteren ve son noktaya dağıtım yapan yeni markası Sendeo, gerçekleştirilen basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı. Sendeo’nun 7/24 hizmet anlayışı, müşteri odaklı yaklaşımı, teknolojik altyapısı, dinamik ve cesur bakış açısıyla sektörde fark yaratacağını söyleyen Genel Müdür Özgün Şahin, sektörde nitelikli hizmet anlayışıyla ayrışacaklarını söyledi.
Klasik dağıtım operasyonlarından farklı olarak şubeler yerine dağıtım merkezleri bulunan Sendeo’da, bu sayede gönderiler daha az ayrıştırmaya uğrayarak alıcılara istedikleri gibi teslim edilecek.
Kargo sektörünün geleneksel yapısından rahatsız olan e-ticaret kullanıcılarının bu ve bunun gibi girişimler sayesinde soluk alması ve sosyal medya şikayetlerinin azalmasını umut ediyorum.

Bosch, “Tasarruf Candır” oyunuyla çocuklarda tasarruf bilinci oluşturuyor!

İklimlendirme sektörünün markalarından Bosch Termoteknoloji, 31 Ekim Dünya Tasarruf Gününü anlamlandırmak üzere Tasarruf Candır oyununu çocukların ve ebeveynlerin kullanımına sundu. Çocukların ebeveynleriyle birlikte oynayarak tasarruf hakkında farkındalığa sahip olmalarını hedefleyen oyun, 31 Ekim tarihinde başladı.
Geleceğin, minimalizm ve tasarruf üzerine şekilleneceği bilincine sahip ebeveynlerin çocuklarını bilinçlendirmek için girmeleri gereken sitenin adresi

Spotify Charts web sitesi yenilendi

Spotify, en popüler müzik türleri ve İstanbul, Ankara gibi dünyanın birçok şehrinde öne çıkan şarkılar da dahil olmak üzere Spotify içerisindeki tüm chart’ları tek bir çatı altında toplayan yepyeni web sitesini kullanıcılarla buluşturdu. Spotify Charts kapsamındaki yeni web sitesine dünyanın dört bir yanındaki sanatçılar ve dinleyiciler tarafından erişilebilecek. Yeni web sitesi aynı zamanda sanatçılara müzikal yolculuklarının dönüm noktalarını kutlamaları için birçok veri ve araç da sunacak. Spotify Charts web sitesine

Teknoloji haberleri

l Whatsapp, yakın zamanda yayınlayacağı sürüm ile mesajları “herkesten sil” özelliğini 1 saatten 3 aya çıkarıyor.
l Twitter, blokzincir çalışmaları amacıyla Twitter Crypto’yu kurdu.
l Apple’ın CEO’su Tim Cook ise kendisine ait crypto yatırımları olduğunu, ancak Apple’ın kripto para ile ödeme almayı planlamadığını söyledi.
l Apple, şeffaflık raporunu yayınladı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Atıf Ünaldı Arşivi