Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Büyükler kazandı, Marcao kaybetti

Süper Lig'de 2021-2022 sezonu start aldı. Bazı kulüplerimiz, belirledikleri hedefler doğrultusunda kadrolarını kaliteli isimlerle takviye ederken, bazı kulüplerimiz ise hedefledikleri takviyeleri henüz yapabilmiş değil.
Süper Lig'in son şampiyonu Beşiktaş, 2021-2022 sezonunun ilk haftasında Çaykur Rizespor'u konuk etti. Rakibini, son derece etkili bir futbol ile 3-0 mağlup eden siyah beyazlılar, sezona 3 puanla başlamış oldu.
Yeni sezona, çok iyi planlanmış bir kadro yapılanmasıyla giren Beşiktaş, geçtiğimiz sezon şampiyon olan kadroyu da büyük ölçüde muhafaza etti. Buna ek olarak, şampiyon kadroya çok önemli takviyeler de yaptılar. Rosier ve Ghezzal'ın, çok uygun maliyetler ile kadroda tutulması bile çok büyük bir başarı.
Henüz sezonun çok başındayız. Sezon sonuna kadar neler yaşanacağını kestirmek oldukça güç. Ancak, Beşiktaş kadrosunun kalitesi ile şampiyonluk yarışı içindeki diğer takımların kadro kalitelerini kıyasladığımız zaman, arada çok büyük bir kalite farkının olduğunu görmek o kadar da zor değil.
Geçtiğimiz sezon başı, basketbolda Anadolu Efes’in kadro kalitesinden dolayı, sezon sonu iki kulvarda da şampiyon olacağını net bir dille belirtmiştim. Öyle de oldu. Aynı iddiayı, bu sene futbolda dile getiriyorum ve Beşiktaş'ın sezon sonu rahat bir şekilde Süper Lig şampiyonu olacağını düşünüyorum.
Yeni sezona, geçtiğimiz üç sezonun başarısızlığını telafi etmek amacıyla şampiyonluk parolasıyla başlayan Fenerbahçe, 2021-2022 sezonunun ilk maçında Adana Demirspor ile deplasmanda karşılaştı.
Zorlu Adana deplasmanından, 1-0’lık skorla alınan 3 puana rağmen, bu maçta Fenerbahçe'nin ortaya koyduğu performansı beğenmedim. Kendi yarı sahasına yaslanan, üretkenlikten uzak bir futbol sergilediler. Mesut Özil'in, ikinci yarının hemen başında attığı gol olmasa, karşılaşmanın sonucunun ne olacağını kestirmek oldukça güç.
Bu transfer döneminde de geçtiğimiz üç sezon ile paralel, başarısız bir strateji izledi Fenerbahçe. Kadro mühendisliği son derece kötü. Temmuz ayında transfer edilen Steven Caulker, Ağustos ayında kadro dışı bırakıldı. Muhtemelen de takımdan ayrılacak.
Kaldı ki Caulker, asla kötü bir stoper değil. Süper Lig standartlarında gayet iyi ve dengeli bir stoper. Böylesine kötü bir transfer politikası ile nereye kadar gidilebilir?
Süper Lig'in yeni ekibi Adana Demirspor ise, Fenerbahçe karşısında bölüm bölüm başarılı bir futbol ortaya koydu. Özellikle ilk yarıda, hücuma çıkış kalitelerini çok beğendim. Fenerbahçe kalecisi Altay'ın başarılı kurtarışları, Akdeniz temsilcisinin gol bulmasını engelledi. Yapılacak iki üç takviye ile daha iyi duruma geleceklerdir.
Yeni yönetim kurulu ile sezona başarı parolasıyla giren Galatasaray, ilk haftada Süper Lig'in yeni ekibi Giresunspor ile karşılaştı.
Sahip olduğu kadro üstünlüğünü çok iyi kullanarak Giresunspor'u mağlup eden Galatasaray, 2021-2022 sezonuna galibiyetle ve üç puanla başladı.
Giresunspor'un Süper Lig'de kalıcı duruma gelebilmesi için, transfer sezonunun bitiş tarihi olan 7 Eylül'e kadar kadrosuna çok ciddi takviyeler yapması gerektiğine inanıyorum. Bu kadro, Süper Lig'de kalmak için yeterli bir kadro değil.
Giresunspor-Galatasaray maçının en dikkat çeken görüntüsü 63.dakikada yaşandı. Galatasaray takımının stoperi Marcao, takım arkadaşı Kerem Aktürkoğlu'na "darp" derecesine varan, insanlık dışı hareketlerde bulundu.
Marcao'nun bu insanlık dışı hareketine, kendi yorumumdan bağımsız olarak, ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ümüzün dillere pelesenk olmuş anlamlı bir sözünü yöneltmek istiyorum. "Ben sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olanını severim."
Süper Lig 2021-2022 sezonunda, bütün takımlarımıza sağlıklı ve futbol kalitesinin yüksek olduğu bir sezon diliyorum.
Futbolun sahada oynandığı ve sportmenliğe aykırı demeçlerin asgari düzeyde kaldığı bir sezon olsun inşallah!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi