Büyükşehirlerde maske takmak artık zorunlu

Büyükşehirlerde maske takmak artık zorunlu
3 ilde maske zorunlu oldu İstanbul, Ankara ve Bursa valilikleri, açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildiğini duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte açık alanlarda maske takmanın artık zorunlu olduğunu bildirdi. Kısa...

3 ilde maske zorunlu oldu İstanbul, Ankara ve Bursa valilikleri, açık alanlarda maske takma zorunluluğu getirildiğini duyurdu. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, kentte açık alanlarda maske takmanın artık zorunlu olduğunu bildirdi. Kısa bir süre sonra Ankara ve Bursa valilikleri de Bilim Kurulu’nun önerisiyle açık alanlar ve toplu bulunulan kapalı mekanlarda maske takmanın zorunlu kılındığını açıkladı.

CAN KAYBI 4 BİN 861’E YÜKSELDİ

Fahrettin Koca, koronavirüs salgınına ilişkin son verileri de açıkladı. Koca’nın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de son 24 saatte 1429 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 19 kişi vefat etti, toplam vaka sayısı 182 bin 727, can kaybı 4 bin 861 oldu. 1261 kişinin daha iyileşmesiyle Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 154 bin 640’a yükseldi. Bakan Koca verilere ilişkin “Günlük yeni vaka sayımızda dün, bir önceki güne göre 125 azalma olmuştu. Bugün durum durağan. Yeni iyileşen hasta sayımız, şu an yeni vaka sayısından daha az. Tedbirlerle vaka sayısını ve riski azaltmalıyız” dedi.

‘Sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz’

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu ilin Gümüşhane, en düşük olduğu ilin ise Kilis olduğunu söyledi. İstanbul, Ankara ve Bursa için maske yasağı önerisinde bulunduklarını söyleyen Koca, “Önümüzdeki dönemde genel anlamda sokağa çıkma kısıtlaması gibi bir durumu düşünmüyoruz. Bilim Kurulunda gündeme gelmedi” diye konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından düzenlenen basın toplantısında konuştu. 8 Haziran 2020 itibarıyla salgının 6 ayı geride bıraktığını belirten Koca, “Bugünkü verilerle tüm dünyada pozitif tanı konmuş kişi sayısı 8 milyon 174 bin 9’dur. Vefat sayısı 443 bin 685’e ulaşmıştır” dedi.
TÜRKİYE VEFATTA 42.SIRADA
Koca, Kovid-19’a bağlı ölümlerde Avrupa ülkelerinin ön sıralarda yer aldığına işaret ederek, Belçika’nın her 1 milyon kişi başına 834 vefatla listenin başında yer aldığını söyledi ve “Amerika Birleşik Devletleri’nde bu sayı 360’tır. Türkiye 1 milyon kişi başına 57 vefat ile 42. sırada yer almıştır” ifadesini kullandı.
TÜRKİYE ÖLÜM
ORANINDA 81.SIRADA
Ölüm oranlarıyla ilgili bilgilere de yer veren Koca, Fransa’nın ölüm oranı bakımından yüzde 18,70 ile başlarda yer aldığını, Türkiye’nin toplam vaka sayısına kıyasla yüzde 2,67 ölüm oranıyla 81. sırada geldiğini kaydetti. Koca, ‘’Vaka sayısına göre vefat oranının en yüksek olduğu il Gümüşhane’dir. En düşük ilimiz Kilis’tir’’ açıklamasını yaptı.
BEKLENEN SINIRDAYIZ
Sağlık Bakanı Koca, vaka sayılarına ilişkin de şu değerlendirmeyi yaptı: “Son günlerde vaka sayısında ve yoğun bakıma alınan hasta sayısındaki değişmelerin, bu dalgalanmaların yansımasıdır. Sürpriz yok. Beklenen sınırdayız. Bu sınırı aşmamak sizin elinizde”
YOĞUN BAKIM SÜRESİ DÜŞTÜ
Hastalığın kontrol altında olduğunu ifade eden Koca, şu bilgileri paylaştı:“Virüsün şiddetini düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ama vakalarımızın şiddetinde değişim var. Mart ayı sonunda günde 1500 civarı yeni vakamız varken bunların yarısı pnömoni oluyor ve yoğun tedavi gerektiriyordu. Şimdi ise 1500 civarı vakamızın sadece yüzde 9,4’ü pnömoni oluyor. Yine ilk günlerde hastalarımız 20 günün üzerinde hastanede kalırken, şimdi bu süre 2,9 güne düştü. Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması ise 18,9 günden 2,7 güne indi”
İSTANBUL DAHİL 3 İLE MASKE TEKLİFİ
Vaka sayılarındaki artış nedeniyle maske zorunluluğunun yaygınlaştırılması konusunda Bilim Kurulunda ne gibi tavsiyelerin olduğu sorusu üzerine Koca, kontrollü sosyal hayatın en önemli kontrol mekanizmasını “1,5 metreden aşağı olmayan mesafe, maske ve el hijyeni” olarak sıraladı. Koca, “Maske yasağı olan illere benzer şekilde ilave olabilecek illerimiz de olabilir. Bunlardan 3 tanesi için bilim kurulunun önerisi oldu. Biri İstanbul, bir diğeri Ankara, bir diğeri Bursa. İstanbul’da artış çok ciddi olmamakla birlikte tedbir amaçlı İstanbul’da da alınmasını bilim kurulu önermiş oldu” dedi. Bakan Koca il hıfzıssıhha kurullarının gereken kararları alacağını belirtti.
KISITLILIK DÜŞÜNMÜYORUZ
“Biz önümüzdeki dönemde bu anlamda genel anlamda sokağa çıkma kısıtlılığı ve yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz” diyen Bakan Koca, bu konunun Bilim Kurulunda gündeme gelmediğini vurguladı.

LGS VE YKS

LGS VE YKS
Hem LGS hem YKS ile ilgili sınavın olabildiğince güvenilir yapılması şeklinde Bilim Kurulunun bir yaklaşımı ve önerisi bulunduğunu aktaran Koca, şunları kaydetti: “Güvenli yapılması için her türlü tedbirlerin alınması noktasında hem rehber yayımlandı hem ilgili birimlere hangi tedbirlerin alınması gerektiği de hatırlatılmış oldu. Bununla ilgili Sayın Cumhurbaşkanımıza bu öneriyi paylaştım. Cumhurbaşkanımız bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini ve bu anlamda her iki sınavın giriş ve çıkışlarının güvenli bir şekilde yapılması yönünde, uygulamanın yapılmasının talimatını vermiş oldular”

Meclis’te 10 vaka çıktı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, koronavirüsle mücadele kapsamında TBMM’de alınan tedbirleri anlattı. “Bugüne kadar bizi üzecek derecede bir vakaya rastlanmadı” diyen Şentop, toplam 10 pozitif vaka çıktığını, 9’unun Meclis personeli olduğunu ve 7’sinin iyileştiğini, 1 kişinin de külliye içerisinde faaliyet gösteren bir medya organının kameramanı olduğunu aktardı.

Korucu korona çıktı, köy karantinada

Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Obalı köyünde, korona belirtileri gösteren güvenlik korucusunun testi pozitif çıktı. Korucunun birlikte nöbet tuttuğu arkadaşları ve askerler izole edilirken, köy de karantinaya alındı.

Kırıkkale’de asker uğurlaması: 14 ev karantinada

İzmir’den Kırıkkale’nin Karakeçili ilçesine asker uğurlamasına gelen bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması sonucu 14 ev tedbir amacıyla karantinaya alındı. Ekipler, karar üzerine sokakta önlem alarak güvenlik şeridi çekti.

Antikor testlerinin yapılacağı iller açıklandı

Toplumdaki bağışıklık oranlarının hesaplanması için yapılacak antikor testlerinin hangi illerde yapılacağını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açıkladı. Açıklamaya göre testler; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de yapılacak. İlk kez Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye genelinde 153 bin hanede yapılacağını duyurduğu testlerin uygulanmasına 11 Haziran’da 7 pilot ilde başlanmıştı.