Buz ülkesi çiçek açıyor

Buz ülkesi çiçek açıyor
Hassas kutup ekosistemlerindeki değişikliklerin son 10 yılda hızlandığını gösteren bir çalışmaya göre, Antarktika’nın iki doğal çiçekli bitkisi, sıcaklıklar arttıkça bölgede hızla yayılmaya başladı. Bilim insanları,...

Hassas kutup ekosistemlerindeki değişikliklerin son 10 yılda hızlandığını gösteren bir çalışmaya göre, Antarktika’nın iki doğal çiçekli bitkisi, sıcaklıklar arttıkça bölgede hızla yayılmaya başladı. Bilim insanları, 2009’dan bu yana bitkilerdeki artışın, önceki 50 yılın toplamından daha fazla olduğunu açıkladı.

Antarktika kıl otu (Deschampsia antarctica) ve Antarktika inci otu (Colobanthus quitensis) popülasyonları adadaki bilim insanları tarafından 1960 yılından beri araştırılıyor. Güney Orkney Adaları’ndaki Signy Adası’nda çalışan araştırmacılar, kıl otunun 2009 ve 2018 yılları arasında 1960 ve 2009 yılları arasında olduğundan beş kat daha hızlı yayıldığını buldu. İnci otu için ise bu artışın neredeyse 10 kat daha fazla olduğu görüldü.

Bununla birlikte, son on yılda, 2012’de kaydedilen güçlü soğumaya rağmen, yaz sıcaklığı artışı +0,02C’den +0,27C dereceye yükseldi.

İtalya’da yer alan Insubria Üniversitesi’nden baş araştırmacı Prof. Dr. Nicoletta Cannone, “Antarktika karasal ekosistemleri küresel ısınmaya hızla yanıt veriyor. Bu bitkilerde bir artış bekliyordum ama bu büyüklükte değil, Antarktika’da büyük bir değişimin meydana geldiğine dair artık birden fazla kanıtımız var” dedi.

Bilim insanları, gelecek 10 yıl içerisinde küresel ısınma nedeniyle Antarktika’da daha fazla buzsuz alan beklediklerini ve bitki örtüsündeki değişimin artacağını vurguladılar.