Çalışanlara asgari ücret oranında vergi indirimi netleşti

Çalışanlara asgari ücret oranında vergi indirimi netleşti
Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi plan ve bütçe komisyonunda tartışma yarattı. Asgari ücret 2022 için net 4.253 TL, brüt 5.004 TL’ye çıkarılırken Çalışma Bakanı Vedat Bilgin “Tüm...

Asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifi plan ve bütçe komisyonunda tartışma yarattı. Asgari ücret 2022 için net 4.253 TL, brüt 5.004 TL’ye çıkarılırken Çalışma Bakanı Vedat Bilgin “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmında gelir ve damga vergileri kaldırıldı” demişti. Ancak AKP’li vekillerin cumartesi günü TBMM Başkanlığı’na sunduğu teklifte sadece asgari ücretle çalışanlardan gelir ve damga vergisi alınmayacak bir düzenlemeye önerilmişti. Bu çalışma, AKP iktidarında da vergi muafiyeti konusunda kafaların karışık olduğunu, aslında bir planlama yapılmadan adım atıldığını ortaya koydu.

Sosyal güvenlik ve vergi uzmanları da mevcut teklifin yasalaşmasıyla asgari ücreti çok az aşan ücretlerde bile işverenin cebinden çıkan paranın ciddi anlamda artacağını, bu durumun da kağıt üstünde daha fazla asgari ücretli ortaya çıkaracağını savunuyor. Uzmanlar ayrıca asgari ücretlilerin 16 saate kadar fazla mesai yapması durumunda gireceği vergi dilimiyle eline yine aynı paranın geçeceğine dair bazı hesaplamalar çıkarıyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmesinde CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, sadece asgari ücretin gelir vergisinden muaf tutulmasının, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi. Kuşoğlu, teklifle TBMM’nin bütçe hakkının ortadan kaldırıldığını da söyledi.

Bu tartışmalar sürerken akşam saatlerinde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, asgari ücrette vergi istisnasına ilişkin, “En son yaptığımız istişare sonucunda tüm ücret ve maaş alanları kapsayacak şekilde asgari ücret miktarı olan kadar kısmı önergeyi vekil arkadaşlarımız imzaya açtılar. Komisyon kabul ettiği takdirde tüm çalışanların memur dahil maaş ve ücretleri kapsayacak şekilde brüt 5 bin liraya kadar olan kısımdan vergi sıfır olacak” dedi.

Elitaş, 15.3 milyon işçinin vergi istisnası maliyetinin 31. 1 milyar, 3.2 milyon memur ile birlikte toplam maliyetin 37.6 milyar TL olduğunu sözlerine ekledi.