Çanakkale şehitliğinde dua etmek isterim

Çanakkale şehitliğinde dua etmek isterim
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden yaptığı açıklamada, “Türkiye açılımı” çıkışına örnek verdi.Demirtaş, Halk TV’de yayımlanan Kayda Geçsin adlı programın katılımcılarından...

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden yaptığı açıklamada, “Türkiye açılımı” çıkışına örnek verdi.

Demirtaş, Halk TV’de yayımlanan Kayda Geçsin adlı programın katılımcılarından gazeteci Timur Soykan ve Şule Aydın’ın gönderdiği soruları yanıtladı.

Eski HDP Eş Genel Başkanı, “Eğer diğer muhalefetten Kürt açılımı bekliyorsak biz de HDP olarak Türkiye Açılımı yapmak zorundayız… Özgüvenle tüm Türkiye’yi kucaklamak zorundayız” dediniz? Türkiye Açılımı önerinizi daha detaylı ve somut örneklerle anlatabilir misiniz?” sorusuna; “Türkiye toplumunun bölünme korkusunu, silah, şiddet, terör korkusunu ortadan kaldıracak barış politikaları, birlik söylemleri üretmeliyiz. Daha fazla üretmeliyiz. Çünkü buna gerçekten inanıyoruz. Dolayısıyla gerçekten inandığımız şeyi daha somut ve cesurca gösterebilmeliyiz” yanıtını verdi.

Demirtaş şöyle devam etti:
“Örneğin, Çanakkale Şehitliğini ziyaret ederek çiçek bırakmayı, dua etmeyi, orada yatanlar gibi yan yana durmamız gerektiğini göstermek isterim. Bunun gibi somut bazı mesajlar toplumu rahatlatır ve toplumun tüm kesimleri derdimizi, çözümlerimizi daha içten dinlemeye başlar. Biz bu silah, şiddet, savaş meselesini kalıcı olarak ve diyalogla, ikna yoluyla çözebiliriz. HDP’nin buna gücü var ve bunu Türkiye toplumunu daha fazla kucaklayarak yapmalıyız ki, demokrasiyi büyütecek toplumsal zemini ve desteği yakalayabilelim”

AYM’den Demirtaş için ‘hak ihlali’ kararı
AYM, 2011 yılındaki bir eylemde PKK lehine slogan atılması nedeniyle Selahattin Demirtaş’a dava açılmasını ‘hak ihlali’ olarak değerlendirdi.

AYM, “Toplantıyı organize eden ve yöneten kişi statüsü vermediği gibi onun salt toplantıda bulunması kanuna aykırı eylemleri gerçekleştirenlerin hareketlerine iştirak ettiği sonucunu da doğurmaz” dedi.

Yüksek Mahkeme, Demirtaş’a 13 bin 500 lira tazminat ödenmesine hükmetti.