Çanakkale’de Cengiz’e karşı çevre savunması

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 16, 2020 / 10:12

Kazdağlarında 3,5 milyon ağaç kesilerek yapılacak olan Halilağa Bakır Madeni projesi için Cengiz Holding’in düzenlediği ÇED toplantısı Çanakkale halkının tepkisi üzerine iptal edildi.
Cengiz Holding’e ait Batı Truva Şirketi’nin Kazdağları’ndaki altın-bakır madeni projesinin ÇED bilgilendirme toplantısı, Bayramiç’e bağlı Hacıbekirler köyünde yapılmak istendi.
Sabah saatlerinden itibaren Çanakkale, Balıkesir, Burhaniye, Edremit, Ayvalık, Çan ve çevre yerleşimlerden Hacıbekirler Köyüne gitmeye çalışan yurttaşlar, jandarma tarafından beş ayrı noktada kimlik kontrolünden geçti. Vatandaşlar binbir güçlükle Hacıbekirler’e ulaşırken, halkı bilgilendirme toplantısının yapılacağı salonun maden şirketinin destekçilerince doldurulduğu görüldü.
ÇED heyetinin açılışı konuşmasının ardından söz isteyen Ekoloji Birliği Eş Sözcüsü ve Kaz Dağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan toplantının hukuki olmadığını söyledi.
Başta toplantıya izin veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliği olmak üzere tüm yetkililerin halk sağlığını riske attığını belirten Doğan, “Toplantı yapılırsa pandeminin yayılması söz konusu, bu yüzden toplantı acilen durdurulmalıdır. Buradan bir kişi bile koronavirüs kaparsa sorumlusu toplantıyı iptal etmeyen yetkililer olacaktır” dedi.
Yüzden fazla vatandaşla çeşitli kurumların avukatı olduğunu belirten Burcu Özaydın Kahveci de “Maden projesinden etkilenecek köyler ve Çanakkaleliler tehlikeye atılmaktadır. Bu maden, Kazdağı ekosisteminde tahribat yaratacağı için bütün Türkiye’yi ilgilendiriyor” dedi. Kahveci, toplantının yapılması kararını alan tüm yetkililerin suç işlediğini söyledi.
Bir süre toplantıyı devam ettirmeye çalışan heyet, halkın “salgın var, iptal” sloganları ve alkışları nedeniyle “bu koşullar altında toplantı yapılamayacağı için toplantı iptal edilmiştir” açıklaması yapmak zorunda kaldı.
Toplantı tutanağına “Halkın yoğun itirazı nedeniyle halkı bilgilendirme ve ÇED toplantısı yapılamamış, hiçbir bilgilendirme olmamış, toplantı gerçekleştirilememiştir” yazıldı. Tutanağın yazımı sırasında ÇED heyeti ve şirket yetkilileri ile yurttaşlar arasında yaşanan tartışmaya, jandarma kalkanlar, cop ve biber gazı ile müdahale etti. Halkın geri adım atmaması üzerine şirket ve çevre il müdürlüğü yetkilileri jandarma eşliğinde alanı terk etti.

Scroll to Top