Çapaklı’da acil kamulaştırma

Çapaklı’da acil kamulaştırma
Manisa’nın Salihli içesine bağlı Çapaklı Mahallesi’ne yapılmak istenen Biyogaz Enerji Santrali’ne karşı eylem yapan ve 24 Temmuz tarihinde jandarmanın sert müdahalesiyle karşılaşan köylüler, Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle...

Manisa’nın Salihli içesine bağlı Çapaklı Mahallesi’ne yapılmak istenen Biyogaz Enerji Santrali’ne karşı eylem yapan ve 24 Temmuz tarihinde jandarmanın sert müdahalesiyle karşılaşan köylüler, Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle ikinci şoku yaşadı.
Daha önce santrali yapmak isteyen şirketin iş makinelerinin araziye girmemesi için yol kapatan ve aralarında kadınlarında bulundu yaklaşık 150 kişilik grup jandarmanın sert müdahalesiyle karşılaşmıştı.Mahalleli biyogaz santralinin yapımının iptali için Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin kararını bekliyordu.
5 ARAZİ İÇİN ACELE KAMUŞLAŞTIRMA YAPILDI
24 Eylül tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Salihli Çapaklı Mahallesi’nde biyogaz santralinin yakınındaki 5 arazi için acele kamulaştırma kararı verildi. 31254 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2970 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde “Ege Biyogaz Enerji Santrali’nin yapımı amacıyla’ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çapaklı Mahallesi’nde biyogaz santraline yakın olan 135 no’lu adadaki 52, 53, 54, 55, 56 no’lu parseller acele kamulaştırılacak” denildi.

‘TAMAMEN HUKUKA VE YASAYA AYKIRI’

Çapaklı köylülerinin avukatı ve Salihli Çevre Derneği Başkanı Seçil Ege Değerli, acele olarak yapılan kamulaştırmanın hukuka ve yasaya aykırı olduğunu ifade ederek, acele kamulaştırmaların olağanüstü hallerde yapılması gereken bir durum olduğunu açıkladı. Yapılan kamulaştırmada kamu yararının bulunmadığının altını çizen Değerli, “Bu kararnamedeki acele kamulaştırmayı gerektirecek devletin hiçbir acil ihtiyacı bulunmamaktadır. Devletin orada yapacağı bir hizmet ve kamu yararı bulunmamaktadır’’ dedi. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin idari bir karar olduğunu hatırlatan Değerli, iptal davası açacaklarını belirtti.

CHP’Lİ ÖZEL’DEN TEPKİ

Acil kamulaştırma kararına karşı CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de “Bir şirket istiyor diye; önce jandarmayla köylüye saldırdılar, sonra, köylünün arazisine Cumhurbaşkanı kararıyla el koydular. Bu rejim; vatandaşını değil bir şirketin çıkarını savunan saray rejimidir. Hesabı Sorulur!” sözleriyle tepki gösterdi.