CARİ AÇIK ALDI BAŞINI GİDİYOR

CARİ AÇIK ALDI BAŞINI GİDİYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre cari denge eylülde 2,97 milyar dolar açık verdi. Eylül açığında bir yıl öncesine göre neredeyse 7 milyar dolar artan 8,1 milyar dolarlık dış ticaret açığı etkili oldu. Revizyon...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre cari denge eylülde 2,97 milyar dolar açık verdi. Eylül açığında bir yıl öncesine göre neredeyse 7 milyar dolar artan 8,1 milyar dolarlık dış ticaret açığı etkili oldu. Revizyon gören seyahat gelirleri 4,56 milyar dolar ile açığın genişlemesini sınırladı.

TCMB verilerine göre, 12 aylık cari açık da 39,2 milyar dolar oldu. Böylelikle yıllık cari açık 4 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

Hizmetler dengesi kaynaklı girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 1,32 milyar dolar artarak 6,1 milyar dolara yükseldi. Bu kalem altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, 743 milyon dolar artarak 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

RESMİ REZERVLER GERİLEDİ

TCMB verilerine göre, eylülde doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler 488 milyon dolar olarak kaydedildi. Portföy yatırımları 3,4 milyar dolar tutarında net çıkış kaydetti.

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 522 milyon doları ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 115 milyon ABD Doları net satış yaptığı görülmektedir.

Resmi rezervlerde bu ay 1,66 milyar dolar düşüş görüldü.

REVİZYON SONRASI NET HATA NOKSAN

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) revizyonu net hata noksan verilerine de yansıdı.

Net hata noksan girişi eylülde 2,6 milyar dolar oldu. Ocak-Eylül döneminde net hata noksan girişi ise 24,94 milyar dolarda kaldı.