Çarşı ve Gezi davaları yeniden ayrıldı, Kavala yine tutuklu

Çarşı ve Gezi davaları yeniden ayrıldı, Kavala yine tutuklu
Yargıtay tarafından bozulan Çarşı Davası ile İstinaf Mahkemesi’nce bozulan Gezi Parkı Davası’nın birleştirilmesinin ardından dördüncü duruşma, dün görüldü. Mahkeme, 52 sanıklı iki davanın yeniden ayrılmasına karar...

Yargıtay tarafından bozulan Çarşı Davası ile İstinaf Mahkemesi’nce bozulan Gezi Parkı Davası’nın birleştirilmesinin ardından dördüncü duruşma, dün görüldü. Mahkeme, 52 sanıklı iki davanın yeniden ayrılmasına karar verdi.

Mütalaa hazırlanmak üzere dosyanın savcılığa gönderilmesine ve Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 21 Mart’ta yapılacak.

DAVALAR 2021’DE BİRLEŞTİRİLMİŞTİ
Kavala’nın da yargılandığı, ilk aşamada beraat verilip kararın bozulmasının ardından yeniden başlayan 17 sanıklı Gezi Parkı davası 2021’de yeniden görülmeye başladı.

O arada 35 sanık hakkında beraat kararı verilen Çarşı davası ise Yargıtay tarafından bozulmuş; Yargıtay, bozma kararında iki dava arasında hukuki bağlantı olduğunu belirtmişti.

Ardından iki dava 30 Temmuz 2021’de birleştirildi ve ve 52 sanıklı yeni davada dört duruşma yapılmış oldu. Birleştirilen davanın 2. Duruşması 26 Kasım’da yapılmış, Kavala bu duruşmaya “savunma yapmasının artık anlamsız olduğunu” söyleyerek katılmamıştı.

BİR DELİL KIRINTISI BİLE YOK

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Hukuk eliyle bu kadar hukuksuzluk ancak Tayyip Erdoğan’ın yönettiği ülkede olur” ifadelerini kullandı. Özel, “Osman Kavala’nın tutukluluğunun sonlanması gerekiyor. Kavala hakkında bir delil kırıntısı bile yok. Cezaevinde kaldığı her an, bizi demokrasiden uzaklaştırıyor” dedi.

MASKARALIĞA DÖNÜŞTÜ

Duruşmada hazır bulunan Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, “maskaralığa dönüşen yasal süreçte dönen sayısız yasal oyunun sonuncusuna tanık olduğunu” belirterek “Tüm bu oyunlar gerçeği gizleyemeyecek: AİHM kararlarına riayet edilmesi zorunlu” ifadesini kullandı.

Alman hükümetinin İnsan Hakları Politikası Sorumlusu Luise Amtsberg de yaptığı yazılı açıklamada hükümete “keyfiyet” ve “hukuk devleti ilkesini aşındırma” suçlamasında bulundu.