Çatışmanın fitili yazın ateşlenebilir

Çatışmanın fitili yazın ateşlenebilir
Türkiye ile Yunanistan arasında süren gerilimin yaza kadar çatışmaya döneceği endişesi dile getirilmeye başlandı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in eski güvenlik danışmanı, emekli General Aleksandros Diakopulos,...

Türkiye ile Yunanistan arasında süren gerilimin yaza kadar çatışmaya döneceği endişesi dile getirilmeye başlandı. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in eski güvenlik danışmanı, emekli General Aleksandros Diakopulos, “2019’a dek bir savaş ihtimalini düşünmezdim ama artık fikrim değişti” dedi. Katar merkezli yayın organı Al Jazeera, “Türkiye-Yunanistan gerilimi açık çatışmaya dönüşür mü?” başlıklı haberde, iki ülkeden uzmanlarla ve yetkililerle konuştu. Yunan uzmanlar, iki ülkede de haziranda seçimler düzenleneceğine dikkat çekerek o döneme kadar büyük bir çatışmanın fitilini ateşleyecek askeri bir gerilim yaşanmasının olası olduğunu söyledi. Türkiye'den gelen son açıklamaların sıcak çatışma ihtimalini güçlendirdiğini savunan Diakopulos, “Türkiye'nin 2019-2021 arasındaki stratejisine baktığımızda önce bizim güç kullanmamızı beklediler. Şimdi bunun olmayacağını anlıyorlar ve Yunanistan'ı doğu Ege adalarında bir işgalci güç gibi göstererek Türkiye’nin önce güç kullanmasını meşru kılmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı. Atina'daki Panteion Üniversitesi'nden Uluslararası İlişkiler Profesörü Angelos Syrigos da, ülkede savaş ihtimalinin büyük endişe yarattığını söyleyerek “En üst düzey savunma pozisyonundayız. Bence Türkiye yeni krizlere girişecek” iddiasında bulundu.

HER ŞEYE İNANMAYIN
Al Jazeera'ye konuşan Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin ise Yunanistan'la diplomatik temasların sürdüğünü belirterek, “Gazetelerde okuduğunuz her şeye inanmayın. Kazaların yaşanmaması için her birlikte çalışıyoruz. Süreç 2020 yazındaki kadar kötü değil ama işlerin hızla kötüye gitmemesi için tetikte olmalıyız” dedi. Yunanistan’ın Ege Denizi’nde karasularını 12 deniz miline çıkarma çabalarına karşı olduklarını kaydeden Özügergin, Yunanistan karasuları sınırını aşarsa mahkemeye gideceklerini söyledi. Haberde tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde Atina'nın böyle bir adım atmasının krizi daha da büyüteceği vurgulandı.