Çatlak seslerin kıymeti yok

Çatlak seslerin kıymeti yok
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın Camiye çevrilmesine yönelik tepkiler için “İçeriden ve yurtdışından çıkan çatlak seslerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur” dedi.Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA’nın...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ayasofya’nın Camiye çevrilmesine yönelik tepkiler için “İçeriden ve yurtdışından çıkan çatlak seslerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur” dedi.

Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı SETA’nın Kriter Dergisi’ne konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan gündeme ilişkin soruları yanıtladı
Ayasofya’nın statüsünü değiştiren Danıştay kararı için “Buranın tekrar asli hüviyetine kavuşturulması gerekiyordu. Danıştay’ın kararını hukuk devleti adına, maşeri vicdanı rahatlatma adına müspet bir adım olarak görüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan yapılan eleştiriler ve tepkiler için de şunları söyledi: “İçeriden ve yurt dışından çıkan çatlak seslerin hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. Ayasofya’nın statüsüyle ilgili nihai karar mercii başkaları değil, Türk Milleti›dir. Bu, bizim iç meselemizdir. Diğer ülkelere de ancak alınan karara saygı göstermek düşer”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Libya ve Doğu Akdeniz’le ilgili bir soruya da, “Açık ve net söylüyorum; biz tarih boyunca farklı medeniyetlere beşiklik etmiş Akdeniz’de gerilim istemiyoruz. Bilakis iş birliğini ve adil bir paylaşımı esas alan her türlü teklife kapımız açıktır” cevabını verdi.

Bir tepki de Ermenistan’dan

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı da, bir açıklama yaparak Ayasofya’nın camiye çevrilmesini eleştirdi. Karardan derin endişe duyduklarını açıklayan Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Anna Dağdalyan, Türkiye’deki diğer UNESCO Dünya Miras alanlarının yakından takip edilmesi çağrısı yaptı.
Ayasofya’nın yalnızca tarihi ve kültürel bir anıt değil tarih boyunca dini, kültürel ve siyasi önem taşıdığının altını çizen Nağdalyan şöyle devam etti: “Ayasofya’ya müze statüsü verilmesi ve UNESCO Dünya Miras Alanı Listesi’ne eklenmesi medeniyetler çatışmasının değil işbirliği ve insanlığın birlik olmasının bir sembolüydü. Maalesef Türk yetkililerin bu son kararı, Ayasofya’nın bu önemli misyonuna ve sembolize ettiği şeylere nokta koyuyor.”

“Belirsizlik, kuşku ve güvensizlik ortamı yaratacak”

Ayasofya’nın Camiye çevrilmesi kararından dolayı acı ve dehşet duyduklarını açıklayan Dünya Kiliseler Birliği, kararın dinler arası diyalog çabalarına zarar verdiğini söyledi. 350 Hristiyan kilisesini çatısı altında bulunduran Dünya Kiliseler Birliği’nin açıklamasında, Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesiyle “Türkiye’nin açık kalpliliğiyle ilgili olumlu işareti tersine çevirdiği ve bunu dışlama ile bölme sinyaline dönüştürdüğü” ifade edildi. Açıklamada, bu kararın belirsizlik, kuşku ve güvensizlik ortamı yaratacağı vurgulandı. “Bu karar, farklı inançlara mensup kişileri diyalog ve işbirliği masası etrafında bir araya getirme çabalarımızın tamamına zarar vermiştir” denilen açıklamada, Türkiye’nin kararının “Başka yerlerde de kurulmuş mevcut statükoları tersine çevirmek ve farklı dini gruplar arasındaki bölünmeyi yeniden kışkırtmak isteyen başka grupları da cesaretlendirebileceğini” öne sürdü.