Çavuşoğlu AB kararına yanıt verdi “Kınama sözünü reddediyoruz”

Çavuşoğlu AB kararına yanıt verdi “Kınama sözünü reddediyoruz”
Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nin Ayasofya için kınama kararına cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, «Kınama sözünü reddediyoruz. İspanya’da da cami olarak inşa edilmiş kiliseye çevrilmiş eserler...

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Konseyi’nin Ayasofya için kınama kararına cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, «Kınama sözünü reddediyoruz. İspanya’da da cami olarak inşa edilmiş kiliseye çevrilmiş eserler var” dedi.
Dün yapılan AB toplantısında Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa’nın talebiyle Türkiye›nin gündemde olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, Türkiye›nin, Doğu Akdeniz›de herkesle diyaloğa ve iş birliğine hazır olduğunu söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in Ayasofya’ya ilişkin açıklamalarına yönelik de şu ifadeleri kullandı:
“Daha önce de söylediğim gibi, Borell eğer ‹Açılmasaydı daha iyi olurdu.› deseydi, buna saygı duyardım. ‹Müze olarak kalsaydı daha iyi olurdu.› deseydi de buna saygı duyardım ama ‹kınama› sözcüğünü biz reddediyoruz. İspanya›da da cami olarak inşa edilmiş, daha sonra kiliseye çevrilmiş eserler var. Şimdi bizim de İspanya›ya ‹Bunları camiye çevir, sizi kınıyoruz.› mu dememiz lazım. Kaldı ki bu, Türkiye›nin egemenlik haklarını ilgilendiren bir konu.»
Çavuşoğlu, Ayasofya konusuna ilişkin Türkiye bu kadar yapıcıyken, Türkiye›yi kınamanın doğru bir yaklaşım olmadığını bildirdi.