Çavuşoğlu: Elimiz kolumuz bağlı kalamaz

Çavuşoğlu: Elimiz kolumuz bağlı kalamaz
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’ye operasyona ilişkin açıklamasında, “Ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım” dedi.Çavuşoğlu, İsrail ziyaretinin ardından dönüş yolundayken...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’ye operasyona ilişkin açıklamasında, “Ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım” dedi.

Çavuşoğlu, İsrail ziyaretinin ardından dönüş yolundayken uçakta gazetecilerinin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, karşılıklı büyükelçi atanmasının İsrail Dışişleri Bakanı’nın Türkiye ziyaretinde ele alınacağını, ziyaret tarihinin ise henüz belirlenmediğini söyledi. Çavuşoğlu. Suriye’deki duruma da değinerek özetle şu mesajları verdi:

TÜRKİYE’YE DÖNÜK TEHDİT ARTIYOR
“Türkiye’ye yönelik terör tehdidi artmaya başladı. Son zamanlarda terör saldırıları artıyor. Türkiye olarak elimiz kolumuz bağlı kalamaz. Ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım.

EGE’DE ÇOK CİDDİYİZ, BLÖF YAPMIYORUZ
Yunanistan’ın 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış Anlaşması çerçevesinde şartlı olarak kendisine verilen adaların statüsünü bozması uluslararası hukuka aykırı. Yunanistan 1960’tan beri silahlandırdı. Biz de vazgeçmezse egemenlik tartışması başlar dedik, gayet sarih açık… Son derece ciddiyiz blöf yapmıyoruz. Yunanistan buna uymazsa biz bu işi daha ileri noktaya götüreceğiz.”

ÇAVUŞOĞLU SOYLU’NUN YOLUNDA
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, bir Avrupa ülkesinin büyükelçisi ile dedikodu yaptığını söylemişti.

Benzer bir açıklama bu kez Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi. Herhangi bir büyükelçinin Türkiye’de iç siyasete karışamayacağını kaydeden Çavuşoğlu, “Biz biliyoruz ki bazı siyasi partiler, bazı ülkelerin büyükelçilerine danışmadan hareket etmiyor” dedi.

Büyükelçilerin görev yetkileri Viyana Sözleşmesi’nde açıkça yer aldığını kaydeden Çavuşoğlu, “Bir büyükelçinin özellikle siyasi taraf tutması Viyana Sözleşmesi’ne de aykırı. Büyükelçinin açıklaması haddini aşan açıklamadır, kasıtlıdır. Biz açıklama ile de karşılık verdik. Ama kendisini Bakanlığa çağırarak gerekli uyarıyı yaptık. Biz biliyoruz ki bazı siyasi partilerde bazı ülkelerin büyükelçilerine danışmadan hareket etmiyor” ifadesini kullandı.

MGK’DAN AÇIKLAMA
Dün toplanan MGK toplantısı sonrası yapılan açıklamada, Suriye operasyonuna ilişkin, “Güney sınırlarımızın terör tehdidinden arındırılması için halihazırda icra edilen ve edilecek olan harekatların komşularımızın toprak bütünlüğü ve egemenliğini hiçbir surette hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyaçlarımızın gerekli olduğu belirtilmiş, bu harekatların komşularımızın da huzur ve güvenliğine ciddi katkı sağlanacağının altı çizilmiştir” denildi.