Çavuşoğlu: “Gayrimeşru tahıl satışına karşıyız”

Çavuşoğlu: “Gayrimeşru tahıl satışına karşıyız”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın tahılının ya da herhangi bir ürünün, Rusya veya başka bir ülkeden alınıp gayrimeşru bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına karşı olduklarını belirterek, “Türkiye...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın tahılının ya da herhangi bir ürünün, Rusya veya başka bir ülkeden alınıp gayrimeşru bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına karşı olduklarını belirterek, “Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz. Bu konuda devletimizin yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır” dedi.


Çavuşoğlu, dün İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss ile Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu ve Elizabeth Truss görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’nın tahıllarının çalındığına ilişkin iddialar anımsatıldığında Çavuşoğlu, şunları söyledi:

“Bu süreci takip etmek gayet basit; 5-6 dolarlık bir programla hangi geminin nereden geldiği, ne taşıdığı takip ediliyor. Biz bu iddialar neticesinde her iddiayı ciddiye alarak incelemelerde de bulunduk. Gemilerin hareket limanlarının ve ürünlerin Türkiye ile ilgili iddiaların ortaya atılmasıyla yaptığımız incelemeler sonucunda menşeinin kayıtlarda Rusya olduğunu gördük. Biz Ukrayna’nın tahılını ya da herhangi bir ürünün Rusya veya başka bir ülkeden alınıp gayrimeşru, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz. Bu konuda devletimizin yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır.”

KREMLİN: RUSYA TAHIL ÇALMADI
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna’dan tahıl çalmadığını söyledi. Ukrayna ile barışın mümkün olduğunu belirten Peskov, “Ancak bu, Rusya’nın tüm taleplerinin Ukrayna tarafından yerine getirilmesinden sonra mümkün” dedi.