Çavuşoğlu: Rusya ile aramızda bir kriz yok

Çavuşoğlu: Rusya ile aramızda bir kriz yok
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İranlı mevkidaşı Zarifi ile İstanbul’da bir araya geldi. Görüşme sonrasında Çavuşoğlu Rus heyetinin ertelenen İstanbul ziyareti ile ilgili soruları yanıtladı. Aramızda sorun yok, biraz...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İranlı mevkidaşı Zarifi ile İstanbul’da bir araya geldi. Görüşme sonrasında Çavuşoğlu Rus heyetinin ertelenen İstanbul ziyareti ile ilgili soruları yanıtladı. Aramızda sorun yok, biraz daha teknik çalışmaya ihtiyaç var dedi.


Çavuşoğlu Türkiye’nin Libya’da ateşkes için geçmişte de Rusya ile birlikte çalıştığını hatırlattı, son ziyaretin ertelenmesinin Suriye veya İdlib ile bir bağlantısı olmadığını vurguladı. Dışişleri Bakanı Hem çatışan tarafların ateşkes ile ilgili görüşlerini almak hem de ateşkesten sonraki siyasi sürecin planlanması için zamana ihtiyaç duyduklarını belirtti.
Mevlüt Çavuşoğlu, “Rusya ile Libya’da ateşkes için birlikte çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Teknik düzeyde toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantılarda temel prensipler konusunda görüş ayrılığımız yok. Ama burada ateşkesin kalıcı olabilmesi için, ateşkes sonrasında atılacak adımların belirlenmesi için teknik düzeyde görüşmelerin devamının daha faydalı olacağına karar verdik. Rusya ve Türkiye’nin tek başına anlaşması yeterli değil Libya’da çatışan taraflar var, Libya’nın meşru hükümeti var, onların da ne dediğine bakmak gerekiyor, görüşlerini almadan varılacak bir mutabakat gerçekçi olmayabiliyor, biz bunu geçmişte yaşadık” dedi.
Çavuşoğlu Rus mevkidaşı ile telefonda iki kez görüştüğünü, teknik temasların sonunda Libya’ya kalıcı barışı getirecek bir plan için bir araya gelmeyi kararlaştırdıklarını söyledi.


Türkiye ile İran ise iki Dışişleri bakanının görüşmesinde 1 Ağustos’ta pandemi nedeniyle durdurulan havayolu trafiğini açmaya, karşılıklı uçuşları başlatmaya karar verdi.