Çavuşoğlu Taliban’ı “Besmele” ile karşıladı

Çavuşoğlu Taliban’ı “Besmele” ile karşıladı
ABD ve Almanya gibi ülkelerin, Katar’ın başkenti Doha’da görüştüğü Taliban heyetini Türkiye, Ankara’da misafir etti. Kısa bir süre öncesine kadar pek çok yöneticisi “Aranan terörist listesinde” olan ve Türkiye’nin...

ABD ve Almanya gibi ülkelerin, Katar’ın başkenti Doha’da görüştüğü Taliban heyetini Türkiye, Ankara’da misafir etti. Kısa bir süre öncesine kadar pek çok yöneticisi “Aranan terörist listesinde” olan ve Türkiye’nin resmen tanımadığı Taliban yönetimi, Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun daveti üzerine Türkiye’ye geldi.
Taliban’ın Dış İşleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki ve beraberindeki heyeti taşıyan uçak, Doha üzerinden İstanbul’a, oradan da Ankara’ya indi. Muttaki’nin THY uçağında birinci sınıfta oturduğu bildirildi. Esenboğa Havaalanı’nda VIP bölümünden çıkan Muttaki ve heyet, kendilerini bekleyen araca bindi. Muttaki, dışarıda bekleyen basın mensuplarına el sallayarak selam verdi.
SALONDAKİ TEK BAYRAK TÜRK BAYRAĞI
ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinden sonra Kabil’deki büyükelçiliğini kapatmayan tek NATO ülkesi olan Türkiye, Taliban yönetiminin ziyaret ettiği ilk NATO ülkesi de oldu. Kültür ve Enformasyon bakan vekili ile istihbarat başkan yardımcısının da içinde olduğu Taliban heyeti, Dış İşleri Bakanlığı’nda Çavuşoğlu başkanlığındaki Türk heyetiyle görüştü. Heyetler arası görüşmelerin yapıldığı yerde sadece Türk bayrağı bulunması dikkat çekti.
ÇAVUŞOĞLU BESMELE İLE SÖZE BAŞLADI
Heyetler arası görüşme sonrasında sadece Çavuşoğlu açıklama yaptı. Çavuşoğlu, konuşmasına, “Bismillahirrahmanirrahim” diyerek başladı. Çavuşoğlu, Taliban heyetinin Ankara’da misafir etmelerini, “Türkiye’ye gelmek istediler, bilgi dün akşam geldi, kendilerini davet ettik” sözleriyle açıkladı.
Çavuşoğlu, “Batılılar gibi üst perdeden, ders verir gibi, ön şartlar koşarak değil, önemini anlatarak tavsiyeler verdik” dedi. Görüşmelerde Afganistan’daki son durum hakkında kendilerinden bilgi aldıklarını ve bu bilgiler üzerine kardeşçe düşüncelerini paylaştıklarını belirten Çavuşoğlu, “Biz bugüne kadar uluslararası topluma Taliban ile angajmana girmenin önemini anlatıyorduk. Şu anda da tüm uluslararası toplum taraflı ya da tarafsız bu pozisyonda” açıklamasını yaptı. Çavuşoğlu, Taliban hükümetini tanımadıklarını da vurguladı.
KIZLARIN EĞİTİMİ VE ÇALIŞMASININ ALTI ÇİZİLDİ
Çavuşoğlu, “Kızların eğitimi ve kadınların iş hayatında çalışabilmesi konusunda tavsiyelerimizi paylaştık. ‘Bunu sadece Batılı ülkelerin bir ön şartı, bir talebi olarak görmeyin’ dedik. Diğer Müslüman ülkelerin de bir beklentisi olduğunu tavsiye niteliğinde söyledik” ifadesini kullandı.
KABİL HAVALİMANI GÜNDEMDEYDİ
Afganistan’da tam olarak güvenlik sağlanmamış olsa da Türkiye Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletmesini kalıcı olarak üstlenmeyi halen istiyor. Taliban heyetiyle bu konunun yanı sıra, bölgeye ulaştırılacak insani yardımlar ve terörle mücadele konuları da ele alındı.
Taliban heyeti, Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüşecek.