Çavuşoğlu ve Blinken’den “Pozitif” görüşme

Çavuşoğlu ve Blinken’den “Pozitif” görüşme
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile New York’ta bir araya geldi. Çavuşoğlu, pozitif geçtiğini belirttiği görüşmede İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvuruları, Türkiye’ye...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile New York’ta bir araya geldi. Çavuşoğlu, pozitif geçtiğini belirttiği görüşmede İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvuruları, Türkiye’ye F-16 satışı, Türkiye-Ermenistan ilişklileri, Halkbank davası, Ukrayna savaşı, Suriye ve Libya’daki gelişmelerin konuşulduğunu söyledi.

İki bakan, nisan ayında başlatılan Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında dışişleri bakanları düzeyindeki ilk toplantı için dün bir araya geldi. AFP’nin aktardığına göre, toplantısı esnasında konuşan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, iki İskandinav ülkesinin NATO üyeliği konusunda, “Türkiye’nin güvenlik endişelerinin karşılanabileceği” konusunda emin olduklarını dile getirdi. Çavuşoğlu, toplantıda Blinken'ın da İsveç ve Finlandiya konusunda benzer görüşleri kendilerine aktardığını söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, görüşmenin ardından düzenlediği basın toplantısında Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği konusunda daha önce de ifade ettiği endişeleri bir kez daha dile getirdi ve gerek NATO müttefiki ülkelerin gerekse de ittifaka üye olmak isteyen ülkelerin, Türkiye’yi hedef alan terör örgütlerine desteğinin “kabul edilemez” olduğunu vurguladı.

BUNDAN SONRA EMİN OLMAK İSTİYORUZ
Türkiye’nin endişelerinin meşru olduğunun herkes tarafından kabul gördüğünü belirten Çavuşoğlu, “[İsveç ve Finlandiya] üye oluncaya kadar Türkiye’nin güvenlik endişelerini karşılayalım, sonrasına bakarız gibi bir yaklaşımları olabilir. Biz şundan da emin olmak istiyoruz, adayların ya da müttefiklerin olası bir üyelikten sonra da aynı tutumu sergilemesi gerekiyor. Bu garanti edilmeli” dedi.

Çavuşoğlu, “ABD’den istediğimiz; sen de müttefiksin. CAATSA yaptırımları dahil tersine çevrilmeli. ABD’nin kendisinin de PKK ve YPG’ye desteği kesmesi lazım. DAEŞ’le mücadele ediyoruz kisvesine kimse inanmıyor” ifadesini kullandı.

“AYAKTA ALKIŞLAMAK GELENEKTİR”
Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in ABD Kongresinde alkışlanmasıyla ilgili de konuşan Çavuşoğlu, «BM de çok iyi biliyor ki 55 yıldır tüm planları ve çözüm önerilerini reddeden Rum tarafı oldu. ABD Kongresi›nde konuşan herkes ayakta alkışlanıyor. Bu gelenektir olabilir, bundan gocunacak bir şeyimiz yok» açıklamasında bulundu.