Çavuşoğlu: Yönetim kararlıysa Türkiye’ye F-16’ları satar

Çavuşoğlu: Yönetim kararlıysa Türkiye’ye F-16’ları satar
ABD’nin başkenti Washington DC’de Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüştü. Görüşme sonrası Türk Büyükelçiliği’nde bir açıklama...

ABD’nin başkenti Washington DC’de Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüştü. Görüşme sonrası Türk Büyükelçiliği’nde bir açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Finlandiya ve İsveç’in üyeliği ile ilgili üçlü ahitname imzaladık. Türkiye’nin F-16 talebi ile İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği arasında bir bağlantı olmadığını ve Amerikan Kongresi’nin bu iki ayrı olayı bağlantılı gibi göstermemesi gerektiğini söylüyoruz. Atılacak adımlar belli. F-16 konusunda da bir ön şart konuşulmadı. Bunların bağlantısı olmadığını, Kongre’ye de anlatılması gerektiğini söyledik. Birkaç kişinin engellemesi karşısında, iki müttefik arasında böylesine önemli bir anlaşmaya boyun eğmemesi lazım. Bize ‘Menendez şöyle yaparsa, biz de böyle yapacağız’ demediler, biz de sormadık. Sadece yönetim kararlı durursa, bu sorun aşılır’ dedik.”



FİKİR AYRLIKLARINI ÇÖZECEĞİZ
Blinken ise görüşme öncesi yaptığı açıklamada, Türkiye ile ABD ilişkilerinin önemine vurgu yaparken müttefikler olarak iki ülke arasında bazı konularda farklıların olduğuna da işaret etti. Blinken, “ABD-Türkiye stratejik mekanizması bizim için büyük önem taşıyor. Yakın müttefiklik ve ortaklık ruhu içinde fikir ayrılıklarını çözeceğiz” dedi.