Çavuşoğlu: YPG/PYD ilk kez NATO belgesinde yer aldı

Son Güncellenme Tarihi: Temmuz 5, 2022 / 10:16

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV’de katıldığı programda İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Madrid’deki dörtlü zirvede Türkiye’nin kırmızı çizgilerini açıkladı. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı” açıklamasını yaptı.

İki ülkenin imzalanan üçlü muhtıraya uymak zorunda olduğunu, uymamaları durumunda NATO’ya alınmayacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, özetle şu mesajları verdi:

ÜÇ ÜLKE İLE SINIRLI KALMAYACAK
“Madrid’de görüşmelerde müzakereler devam etti. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin kırmızı çizgilerini açıkladı. PKK, NATO’nun da terör listesinde. İlk defa YPG/PYD bir NATO belgesinde yer aldı. Finlandiya ve İsveç NATO üyelikleri konusunda Türkiye’nin milli güvenlik endişelerine saygı duymalılar. Onlar da başbakanları ve cumhurbaşkanları terör örgütlerine herhangi bir destek vermeyeceklerini kabul ettiler. Mutabakat zaptımız için diğer NATO ülkelerinin de buna katılmasını sağlayacağız. Sadece üç ülke ile sınırlı kalmayacak. Mutabakat zaptı başlangıçtır. Esas olan bağlayıcılıktır. TBMM’den geçmediği halde bu iki ülke de NATO’ya giremez. Eğer bu ülkeler sözlerini tutmazlarsa biz de ona göre adımlar atacağız.

TÜRKİYE’NİN ABD’DEN F-16 TALEBİ
ABD ile ilişkilerimizde görece olarak daha olumlu bir hava var. F-16 konusundaki görüşmelerimiz çok olumluydu. ABD Başkanı Joe Biden da F-16’ların Türkiye’ye verilmesinden yana olduğunu, ancak onayın Kongre’den geçmesi gerektiğini söyledi. Demokrat Parti’de bu duruma karşı çıkan birkaç senatör var. Ancak, şu anda olumsuz bir tablo görmüyoruz.

ABD’nin YPG’ye olan yardımları konusundaki hayal kırıklığımızı defalarca dile getirdik. Ulusal güvenlik meselesi olduğunda, kimin ne dediği önemli değil. Türkiye uluslararası hukuk çerçevesinde gereğini yapmaktadır. Rusya ve ABD’nin Türkiye’ye bir şey söyleme hakkı yok. Biz, Rusya’nın attığı her adımdan memnun değiliz. Bu konuda oldukça şeffaf davranıyoruz.

İSRAİL İLE NORMALLEŞME ADIMLARI
İsrail’deki hükümet değişikliklerinin ilişkilerimizde olumsuz etkisi olmaz. Ekim ayında ülkede seçimler başlayacak. Ardından büyükelçi atamalarına başlayacağız.
Mısır ile istediğimiz hızda değiliz. İki tarafında da aynı anda aynı hızda olması gerekiyor.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top