ÇAY ÜRETİCİSİ BEKLEDİĞİNİ ALAMADI

ÇAY ÜRETİCİSİ BEKLEDİĞİNİ ALAMADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize’deki açılış programında Karadeniz’de merakla beklenen, yeni sezon yaş çay alım taban fiyatını açıkladı.Erdoğan, yaptığı konuşmada “Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl yaş çay...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize’deki açılış programında Karadeniz’de merakla beklenen, yeni sezon yaş çay alım taban fiyatını açıkladı.

Erdoğan, yaptığı konuşmada “Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl yaş çay alım fiyatı kilogramda 3,87 liraydı. Bu yıl yaş çay alımlarında uygulanacak taban fiyatı yüzde 73'ün üzerinde bir artışla 6 lira 70 kuruşa, kilogramda 13 kuruş olan destekleme fiyatını yüzde 130 üzerinde artışla 30 kuruşa çıkartıyoruz. Böylece üreticilerimiz çaylarını geçen yıla göre destekleme ile birlikte ortalaması yüzde 75'e gelen bir artışla kilogramı 7 liradan fabrikaya verebilecek” diye konuştu…

Çay üreticileri ise hem kota ve kontenjan ile ilgili sorunlarına çözüm bulunmadığı hem de açıklanan fiyatın girdi fiyatlarındaki anormal artışı karşılamadığı gerekçesiyle açıklamayı yeterli bulmadı.
Çay üreticilerinin kullandığı gübre fiyatlarında geçen yıldan bu yana yaklaşık 3 katı artış yaşandı. Tarımda üretim maliyetleri TÜİK rakamlarına göre mart ayı itibari ile yüzde 80’in üzerinde gerçekleşti. Bu rakam bile çay alım fiyatlarındaki artışın üzerinde.

Kota ve kontenjan uygulaması üreticiyi mağdur ediyor
Çay üreticisinin bir başka sorunu da ürünün tamamını belirlenen taban fiyattan satamaması. Çaykur üreticiye dekar başına bir kota belirliyor. Bu da ürünün yaklaşık yüzde altmışına denk geliyor. Kalan bölüm özel sektöre satılıyor. Bir de günlük teslim kontenjanı var. Toplanan ürünün tamamı Çaykur’a teslim edilemiyor. Bu uygulamaları fırsata çeviren özel sektör belirlenen taban fiyatın altında alım yapıyor. Üreticiler bu yıl kota ve kontenjan uygulamalarından da vazgeçilmesini talep ediyordu.